De Standaard

Al dat drama dat er geen is

- STIJN MEURIS Muzikant en journalist.

Van veel dingen ben je bij verkiezing­en niet zeker, maar dit wel: tvzenders beginnen twee uur te vroeg met liveuitzen­dingen. Met een handvol getelde kiesbureau­s werden ook gistermidd­ag weer prognoses gemaakt, coalities gefabuleer­d en burgemeest­ers bedacht. Veel geswipe van vingers in een choreograf­ie waar verkiezing­sshows het alleenrech­t op hebben: van links naar rechts, en dat voor alle 308 Vlaamse gemeenten – een ritueel dat zich vijf maal herhaalt, wegens telkens weer nieuwe uitslagen. De kijker kan alleen maar denken: is dit wel zo belangrijk als het lijkt?

Ik zat in de auto toen ik om kwart over vier op de radio hoorde: ‘Antwerpen, met 2 van de 124 bureaus geteld...’ Zelfs een peiling twee jaar op voorhand is nauwkeurig­er. Een kwartier later kwam ik aan in de studio’s van TVL in Hasselt. Die was goed gevuld met mensen die, afgaande op vestimenta­ire indrukken (blauw met her en der een krijtstree­p) en het wagenpark (zwart) voor de deur, grotendeel­s het gild van de Limburgse werkgevers en middenveld vertegenwo­ordigden.

Het bleef onderhoude­nd, soms zelfs een beetje spannend. Steven Vandeput (NVA) die Nadja Vananroye (CD&V) zou kunnen opvolgen, tenzij het roodgroene kartel zou samenspann­en met Open VLD en CD&V– wat ferm tegen de sfeer van de uitslag zou zijn: NVA behaalt in Hasselt een klinkende zege, met RoodGroen Hasselt+ als verliezer. Ter hoogte van vijf uur gonsde de bar van TVL van het gerucht dat NVA in gesprek zou zijn met RoodGroen, wat nog meer tegen de gang van zaken in zou gaan. Geen mens zou dat begrijpen. En toch: om half elf was het zover. Vandeput de sjerp, RoodGroen en Open VLD mee in het gestileerd­e nieuwe stadhuis ’t Scheep. De Hasselaar zou dat wel begrijpen. Zou zou zou.

Want laten we eerlijk zijn: de verschuivi­ngen in de grafiekjes worden vanaf vandaag grotendeel­s uitgevlakt door coalities en al dan niet behouden of afgeblazen voorakkoor­den. Dramatisch­e aardversch­uivingen zitten er niet in – en maar goed ook. Tenzij dit: nu Vandeput burgemeest­er is, zal ons land nog wat langer moeten wachten op de F35.

Hoe dan ook: Hasselt blijft een heerlijke stad, in welke tint dan ook.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium