De Standaard

Hoofdredac­teur Charlie Hebdo schrijft open brief over vrije meningsuit­ing

- Filip Tielens Jolien De Bouw

PERSVRIJHE­ID Meer dan honderd Franse media publiceerd­en gisteren een open brief van de hoofdredac­teur van Charlie Hebdo.

In een open brief waarschuwt Laurent Sourisseau, beter bekend als Charlie Hebdo-hoofdredac­teur Riss, voor terroriste­n en landen die de vrijheid van meningsuit­ing bedreigen. Hij deed dat nadat de hrdirectri­ce van Charlie Hebdo vorige week in alle haast haar huis had moeten verlaten omdat ze doodsbedre­igingen kreeg. ‘Ze hebben me gezegd dat ik waarschijn­lijk nooit meer naar huis zal kunnen’, verklaarde Marika Bret op Franceinfo. De bedreiging­en aan het adres van Charlie Hebdo namen weer toe nadat het satirische blad de beruchte Mohammed-cartoons opnieuw op de voorpagina had gepublicee­rd.

De open brief, die de titel Ensemble, défendons la liberté kreeg, is een oproep aan het Franse volk om zich mee achter de vrijheid van meningsuit­ing te scharen. ‘Het is nooit eerder gebeurd dat de media, die vaak uiteenlope­nde standpunte­n verdedigen en waarvoor een manifest geen gebruikeli­jke vorm van meningsuit­ing is, samen hebben besloten om zich op zo’n plechtige manier tot het publiek en de medeburger­s te richten. Maar we vinden het cruciaal om u te wijzen op een van de meest fundamente­le waarden van onze democratie: uw vrijheid van meningsuit­ing’, zo staat er te lezen.

‘Vandaag de dag, in 2020, worden sommigen van jullie op sociale media met de dood bedreigd omdat ze een eigenzinni­ge mening delen. Media zijn het doelwit van internatio­nale terroristi­sche organisati­es. Staten oefenen druk uit op Franse journalist­en omdat ze kritische artikelen schrijven. (...) Het juridische bouwwerk dat onze vrije meningsuit­ing beschermt, wordt bedreigd zoals nooit eerder in de afgelopen 75 jaar.’

Ze waarschuwe­n dat het geweld van woorden steeds meer overgaat in fysiek geweld en dat – zolang de wet niet overtreden wordt – niemand zich ongerust zou moeten maken vanwege zijn mening. ‘De wetten van ons land bieden ieder

‘Het juridische bouwwerk dat onze vrije meningsuit­ing beschermt, wordt bedreigd’

Laurent Sourisseau van jullie een kader dat jullie toestaat te spreken, te schrijven en te tekenen zoals op weinig andere plaatsen in de wereld. Het is aan u om die kans te grijpen’.

Grote titels als Le Monde, Le Figaro en BFMTV onderteken­den het manifest, net zoals zowat alle regionale titels.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium