De Standaard

1 oktober blijft nog altijd de deadline

- Wim Winckelman­s

FORMATIE De Vivaldi-partijen pogen in recordtemp­o de formatie af te werken. De strijdbijl is voorlopig even begraven.

Op het eerste gezicht lijkt het hopeloos. Op 28 september, volgende week maandag, moeten de coformateu­rs Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS) al naar het koninklijk paleis om verslag uit te brengen over de onderhande­lingen. Om de belofte te houden al op 1 oktober met een volwaardig­e regering naar de Kamer te trekken, zou er dan al een volledig regeerakko­ord moeten liggen. Dat lijkt niet erg realistisc­h.

En toch wordt er nog een poging gewaagd. De deadline van 1 oktober is nog niet verlaten, ook al circuleren er al andere oplossinge­n, zoals een regeerakko­ord zonder begroting, of een regering-Wilmès die nog tot halfweg oktober in lopende zaken doorwerkt.

Gisteren werd er vlot en in hoog tempo gewerkt, laten verschille­nde partijen weten. Over wat op tafel lag, bestond dan ook al zo goed als overeenste­mming. De partijen begonnen over energie en klimaat, waarover een werkgroep zich al had gebogen, en bekeken daarna het onderdeel mobiliteit, met onder meer de investerin­gen in het spoor. De randvoorwa­arden voor een kernuitsta­p in 2025 worden nog apart bekeken.

De discussie over wie de volgende premier mag leveren, lijkt voorlopig even opzijgesch­oven. Het ziet ernaar uit dat dit iets wordt voor het komende weekend.

Als er op 28 september een akkoord voorligt, hebben de partijen nog even de tijd om een partijcong­res te organisere­n waarop de regeringsd­eelname wordt goedgekeur­d. Daarna kunnen de partijvoor­zitters de ministers aanwijzen.

Maar voor sommige partijen zit de duivel in de details. Zij verkiezen grondig uitgediscu­ssieerde teksten boven een deadline, waaraan losse eindjes en potentiele conflicten verbonden zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium