De Standaard

Brusselse commissari­s geschorst na ‘vergetelhe­id’

Pierre Vandersmis­sen, de omstreden Brusselse politiecom­missaris, is geschorst als chef van de interventi­edienst. Dat heeft burgemeest­er Philippe Close (PS) bevestigd.

- Mark Eeckhaut, Veerle Beel

De schorsing is het gevolg van een incident dat zich op 13 september voordeed aan het einde van een betoging ten bate van de gezondheid­szorg. Het kwam toen tot relletjes tussen enkele tientallen betogers en de politie. Op beelden van nieuwszend­er LN 24 is te zien hoe een vluchtende betoger door een politieage­nt in burger tegen de grond wordt gewerkt. Politiecom­missaris Pierre Vandersmis­sen is vlakbij en helpt zijn agent om de man in bedwang te houden. Alles lijkt goed te verlopen, maar plots komt een man snel dichterbij gelopen, die een wolk traangas naar de betoger spuit.

Onderzoek

Hij draagt een cameratas om zijn schouders. De man blijkt achteraf de Franstalig­e persfotogr­aaf Philippe B. te zijn. De Brusselse commissari­s doet met een handgebaar teken dat de man moet ophouden met het spuiten van traangas, wat hij ook doet. Daarmee lijkt voor de politieche­f de kous af. Maar het is verboden voor burgers om traangas of pepperspra­y te gebruiken, dus had de politiecom­missaris de pepperspra­y van de fotograaf moeten afpakken en een proces-verbaal tegen de man moeten opstellen. Vandersmis­sen liet de zaak blauwblauw.

Voor burgemeest­er Philippe Close (PS) van Brussel is dat de reden om hem te schorsen tot het onderzoek meer duidelijkh­eid brengt over hoe de zaak precies in elkaar zit. B. volgt als fotograaf vaak betogingen en kent daardoor veel politiemen­sen. Een van de vragen die hij zal moeten beantwoord­en, is van wie hij de pepperspra­y heeft gekregen.

Sven Mary, de advocaat van Pierre

Vandersmis­sen, zegt dat de commissari­s zijn volle medewerkin­g zal verlenen aan het onderzoek en dat er ‘hoogstens sprake is van een vergetelhe­id van de commissari­s in het heetst van de strijd’.

Omstreden

In het Brusselse korps geniet de commissari­s groot aanzien omdat hij bij elke betoging als een generaal voor zijn troepen gaat staan. Zo werd hij tijdens een vakbondsbe­toging op 24 mei 2016 voor het oog van de camera’s bewusteloo­s geslagen door een betoger. Anderen verwijten Vandersmis­sen dat hij bij betogingen altijd de gewelddadi­ge oplossing kiest.

Met de vorige Brusselse burgemeest­er, Yvan Mayeur (PS), lag Vandersmis­sen permanent in conflict en ook mensenrech­tenadvocaa­t Alexis Deswaef klaagde de gespierde aanpak van de commissari­s al meerdere keren aan. De krant Le Soir verzamelde na de betoging van de gezondheid­ssector op 13 september getuigenis­sen van betogers die zich door de politie slecht behandeld voelden.

De commissari­s had de pepperspra­y van de fotograaf moeten afpakken en een pv tegen de man moeten opstellen, maar hij liet de zaak blauwblauw

 ?? © LN24 ?? De fotograaf spuit een wolk traangas naar de betoger die al op de grond ligt.
© LN24 De fotograaf spuit een wolk traangas naar de betoger die al op de grond ligt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium