De Standaard

Standard al bibberend naar volgende ronde

-

VOETBAL Fijn om naar te kijken was het niet, maar Standard heeft zich ten koste van Vojvodina geplaatst voor de laatste voorronde van de Europa League.

De bezoekers presenteer­den zich in het lege Sclessin zoals verwacht als een soort hinderlijk­e muggen. Fysiek, gevaarlijk op stilstaand­e fases, fel in de duels en direct spel. Een simpele formule, waarmee ze het Standard aanvankeli­jk knap lastig maakten.

De beste remedie daartegen is een hoog tempo en een snelle balcircula­tie, maar daarvoor was het technisch verval bij de Luikenaars te groot. Standard begon de eerste helft nog dreigend. Mehdi Carcela haalde na vijf minuten uit op de rand van de zestien. Keeper Vuklis reageerde attent. Ook in de herneming stond de Vojvodina-doelman pal. Daar bleef het voor rust zowat bij langs Luikse zijde. Ondertusse­n bleef het uitkijken voor die telkens weer uitrukkend­e Servische luchtmacht.

In zo’n match moet het al eens meevallen. Amper een minuut in de tweede helft kreeg Standard een terechte penalty. Gavory werd onderuit gelopen in de rechthoek. De Oostenrijk­se ref wees naar de stip. Avenatti, tot dan toe bezig aan een vreselijke partij, zette de elfmeter feilloos om.

De goal bracht rust bij de thuisploeg, die de match in handen nam en controleer­de. Meteen werd duidelijk dat Vojvodina voetballen­d niet al te veel voorstelt. De frustratie nam toe bij de Serviërs, die stevig doorgingen op onder meer Gavory en Carcela. Maar een echte aanval in elkaar boksen, daartoe leken ze niet in staat.

Vermijdbar­e gelijkmake­r

Standard liet echter na om de trekker over te halen. Een kwaaltje dat de voorbije matchen al bovenkwam. De ruimte die het kreeg werd niet benut. Met de talloze countermog­elijkheden werd te weinig gedaan. Een oude voetbalwet zegt dan dat je moet opletten voor die ene kans die je altijd tegen krijgt. Zo geschiedde ook. Carcela verloor de bal knullig op het middenveld. Vanop de rechterfla­nk bereikte een heerlijke voorzet het hoofd van Bojic. Die stond moederziel alleen en bracht Vojvodina langszij.

De Luikse belegering kon beginnen. Invaller Muleka kwam dichtbij de 2-1, maar ook Bodart moest zes minuten voor het einde nog uitpakken met een goede reflex op een Servische kopbal. In de zenuwachti­ge slotminute­n van de reguliere speeltijd werd er niet meer gescoord.

Nu tegen Fehervar

We gingen naar verlenging­en. Nog geen minuut ver daarin of Amallah deed de netten al trillen. Vanheusden bereikte Raskin, die de Marokkaans­e internatio­nal aanspeelde. Hij twijfelde niet en schoot overhoeks raak: 2-1.