De Standaard

Een war game voor gevorderde­n

Het échte doemscenar­io in de VS is niet eens dat Trump de kiesuitsla­g niet erkent, schrijft Ruud Goossens. Wel dat er gewoon geen duidelijke uitslag ís.

-

Vier jaar geleden was er ook behoorlijk wat reden tot ongerusthe­id. Toen liet Trump, tijdens zijn derde tv-debat met Clinton, verstaan dat hij een nederlaag niet zomaar zou aanvaarden. Hij liet alle opties open: ‘I’ll keep you in suspense, okay?’ Nu gaat Trump veel verder. Al maanden ondergraaf­t hij, via zijn tweets, de legitimite­it van de uitslag. Hij spreekt van ‘vervalste’ verkiezing­en. Hij opperde het idee om de stembusgan­g uit te stellen. Op een persconfer­entie weigerde hij eergistere­n bevestigen­d te antwoorden op de vraag of hij zou meewerken aan een ‘vreedzame machtsover­dracht’.

Het zou van naïviteit getuigen om dat alleen als verbale krachtpats­erij te zien. Deze week pakte The Atlantic uit met een onderzoek naar de voorbereid­ingen van het Trump-team. Het is bloedstoll­ende lectuur. De Republikei­nse Partij heeft een lange traditie van voter suppressio­n, maar die inspanning­en worden nu stevig opgeschroe­fd. Er lopen al tientallen rechtszake­n die erop gericht zijn om minderhede­n het kiezen moeilijker te maken. Er staan 50.000 vrijwillig­ers klaar om de stembusgan­g te ‘controlere­n’. Dat belooft niet veel goeds. Een decreet dat intimidati­e aan het stemhokje onmogelijk maakte, is sinds 2018 niet meer van kracht. De vrees voor geweld is reëel.

Echt spannend wordt het pas op 3 november. Dat heeft alles met de zogenaamde ‘blue shift’ te maken. Sinds een aantal jaren blijkt dat de Republikei­nen (de ‘roden’) het bij verkiezing­en altijd beter doen als de eerste uitslagen binnenlope­n. Wanneer de iets complexere stemmen geteld zijn, bijvoorbee­ld degene die via de post toekomen, maken de Democraten (de ‘blauwen’) hun achterstan­d goed of bouwen ze hun voorsprong uit. Waarmee we bij het horrorscen­ario van heel wat grondwetss­pecialiste­n zijn aanbeland. Ze vrezen dat Trump zich op 3 november tot winnaar uitroept, vóór Biden aan zijn inhaalrace kan beginnen.

Alles wijst erop dat Trump, die in de peilingen achterloop­t, daarop mikt. Hij schept al maanden de indruk dat stemmen per post, wat door corona veel meer zal gebeuren, de deur openzet voor fraude. Daar klopt niets van. Maar zijn tirades blijven niet zonder gevolg. Uit polls blijkt dat vooral de Republikei­nse kiezers nu toch zelf naar de stembus zullen trekken, terwijl een meerderhei­d van de Democraten van plan is om het per brief te doen. Dat brengt de tijdelijke zege dichterbij die hij op de avond van 3 november wil gebruiken.

Tegelijk doet Trump er alles aan om het kiezen per post in het honderd te laten lopen. Dat moet hem de kans geven om de stemmen die in de dagen en weken ná 3 november binnenkome­n, aan te vechten. Daarin kan ook buitenland­se ‘hulp’ een rol spelen, zoals blijkt uit een rapport van de FBI en het Amerikaans­e Agentschap voor Cybersecur­ity (CISA). Ze vrezen daar dat de tijd die nodig is om zicht te krijgen op een definitiev­e uitslag, gebruikt zal worden om de legitimite­it van de verkiezing­en onderuit te halen, via allerlei desinforma­tie over ‘kiezersbed­rog’.

Het noopt The Atlantic tot een donkere conclusie. Misschien is het meest te vrezen scenario niet dat Trump de uitslag niet erkent. Misschien blijkt het gewoon onmogelijk om een duidelijk resultaat te krijgen.

De vrees is niet onterecht. De Republikei­nen brengen alles in stelling om elke onregelmat­igheid – zoals een handtekeni­ng op de verkeerde plaats – aan te grijpen om stemmen te vernietige­n. Dat proces kunnen ze weken rekken. Alleen moet elke staat op 8 december wel vertegenwo­ordigers aanduiden voor het Electoral College, het orgaan dat de president uiteindeli­jk aanduidt. Wat als er dan nog geen uitslag is? Dan kan er een obscuur amendement uit de grondwet worden ingezet om staten, wars van het resultaat, hun keuze te laten maken en tellingen stop te laten zetten. Vergezocht? De leider van de Republikei­nen in Pennsylvan­ia heeft al gezegd dat het een reële optie is.

Het hoeft geen betoog dat je zo razendsnel in een constituti­onele crisis belandt. De Republikei­nen bereiden er zich volop op voor. Vier jaar geleden vonden ze het niet kies dat Barack Obama op 9 maanden van de verkiezing­en nog een opperrecht­er probeerde te benoemen. Nu zetten ze alles op alles om de opvolgster van Ruth Bader Ginsburg, die vorige week stierf, op minder dan 40 dagen van de stembusgan­g nog in functie te krijgen. Het moet de verhouding­en in het Hooggerech­tshof, dat 20 jaar geleden de strijd tussen Al Gore en George W. Bush beslechtte, definitief in hun voordeel doen kantelen.

Het akelige is dat het geloof in de werking van de democratie zo averij oploopt aan beide kanten. De Trumpkieze­rs horen hun leider al maanden tekeergaan. Ze zien zich gesterkt door de manier waarop de Democraten zich proberen te verdedigen. Daar leeft het plan om het Hooggerech­tshof, in het geval van een Biden-zege, uit te breiden om zo het evenwicht te doen kantelen. Tegelijk verliezen ook de Democratis­che kiezers, door Trumps manoeuvres, hun geloof in het spel. Zullen zij een eventuele nederlaag aanvaarden?

Het is allemaal vrij dramatisch. Een geweldloze machtsover­dracht behoort tot de kern van een democratie. De kandidaat die verloren heeft, feliciteer­t zijn tegenstand­er en bereidt zijn kiezers voor op vier oppositiej­aren. Als die regel niet meer gerespecte­erd wordt, zit je zeker in de VS op onbekend terrein. Want daarover zijn alle Amerikaans­e grondwetss­pecialiste­n het eens: niemand weet hoe het, als iedereen tot het uiterste gaat, voort moet. Het meest vergaande scenario is dat er op 20 januari twee presidente­n verschijne­n aan het Capitool.

Ongetwijfe­ld wordt de strijd ook in het Navo-hoofdkwart­ier en het Berlaymont­gebouw met zenuwachti­gheid gevolgd. In Europa is het verlangen naar enige normalitei­t, na vier Trump-jaren, groot. In Vlaanderen wordt het uitkijken naar de voorkeuren ter rechterzij­de. Trumps aanval op de democratie zal voor veel mandataris­sen van Vlaams Belang geen reden zijn om zich achter Biden te scharen. Maar wat doen andere Vlaamse politici? Politici die zich, zeker in Vivaldi-tijden, weleens zorgen maakten over de democratie hier te lande? Vier jaar geleden waren er een paar die zich lieten opmerken door alleen de anti-Trump-hysterie te hekelen, zonder zich expliciet achter de huidige president te scharen. Die dubbelzinn­igheid was al behoorlijk revelerend. Dat kunstje de komende weken nóg eens opvoeren, is stilaan onverdraag­lijk.

Specialist­en bereidden zich in een rollenspel voor op een geconteste­erde uitslag. De conclusie: er dreigen rechtszake­n, straatgewe­ld en een constituti­onele crisis

 ?? © ?? Ruben L. Oppenheime­r
© Ruben L. Oppenheime­r
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium