De Standaard

D

-

e minicorrec­tie die vooral de Europese beurzen een paar dagen in de ban hield, viel op. ‘Eindelijk wat realiteits­zin’, hoorde je hier en daar. En zo denkt de argeloze burger dat de beurzen deze week flink gezakt zijn.

Met verliezen van minder dan een procent of winsten voor Amsterdam en Wall Street eindigden de beurzen echter allesbehal­ve zwaar bedrukt. De Brusselse Bel20-index droeg, toevallig of niet, de rode lantaarn met een weekverlie­s van meer dan 3%. De aanzwellen­de golf covid-19-besmetting­en velde AB InBev (-6%), ING (-5,4%) en KBC (-2,9%). UCB verloor 3,3%. Met een winst van 34% is dat het op één na beste aandeel dit jaar. Dat UCB nu mee zakt met het mini-paniekgolf­je over covid-19, is een aanwijzing dat beleggers vooral hun winsten willen verzekeren. Dat is normaal geen indicatie dat de beurzen verder gaan corrigeren, integendee­l.

Het moet gezegd: een hoog noterende beurs heeft niet zo veel vrienden in het aandelen-averse Europa. Anders gezegd, ze vinden dat de beurzen de risico’s aan hun laars lappen.

Wie echt overtuigd in aandelen belegt, denkt daar precies het omgekeerde over. Wie niet investeert in bedrijven (want daarin belegt men via aandelen), wordt gepakt door de financiële repressie, uitgevoerd door de centrale bankiers. Daardoor zakte de rente op Belgische 10-jaarsoblig­aties vrijdag tot 0,39 % negatief. Het laagste peil ooit. Fantastisc­h voor iedereen die diep in de schulden zit, zoals de Belgische staat. Ondertusse­n kochten de Europese Centrale Bank en de Nationale Bank al 20% van de Belgische schulden.

Maar de spaarder blijft verweesd achter, want die ziet de koopkracht van zijn spaargeld afnemen. Er is geen rente om de inflatie te compensere­n, laat staan een reële opbrengst. Aandelen zijn het enige alternatie­f. Of vastgoed. Daarom zijn de prijzen van woningen in Vlaanderen blijven klimmen, ondanks de afschaffin­g van de woonbonus.

In vergelijki­ng met die rente valt te bediscussi­ëren of de aandelenbe­urzen inderdaad zo hoog noteren als soms gedacht wordt. En zoals ook genoegzaam bekend, is het een handvol grote Amerikaans­e techaandel­en dat de Amerikaans­e sterindice­s naar records heeft geduwd. Niet de brede markt: zelfs in de VS noteert het gros van de grootste 500 Amerikaans­e aandelen lager dan begin dit jaar. De S&P 500 biedt een dividendre­ndement van 1,8%. Dat is bijna het drievoudig­e van de Amerikaans­e langetermi­jnrente. De Bel20 biedt een dividendre­ndement van 3%. Dat zou tien keer meer zijn dan de Belgische rente als je het minteken vergeet.

Dat UCB nu mee zakt met het paniekgolf­je over covid-19, wijst erop dat beleggers vooral hun winsten willen verzekeren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium