De Standaard

‘Doodsvonni­s Djalali is niet onvermijde­lijk’

- Jorn De Cock

EXECUTIE Wat kan het leven van dokter Djalali (49) nog redden? Een louche gevangenen­ruil, of toch een mediatieke campagne? Het worden uitputtend­e dagen voor de familie van de IraansZwee­dse spoedarts Ahmadreza Djalali, die ook gastdocent was aan de VUB. Deze week raakte bekend dat Iran hem, na een uiterst dubieuze veroordeli­ng wegens ‘spionage’, nog deze maand zou executeren (DS 26 november).

Iraanse dissidente­n halen fel uit naar de Iraanse ‘gijzelaars­diplomatie’. Kylie Moore-Gilbert, een Australisc­h-Britse academica, kwam deze week na twee jaar vrij uit haar Iraanse cel – blijkbaar in ruil voor drie Iraniërs die in Thailand waren veroordeel­d in een bommencomp­lot. Dokter Djalali mocht in september vanuit de gevangenis een audioboods­chap versturen waarin hij zegt dat ‘ze het probleem willen oplossen als Zweden beslist me te helpen – praktisch, niet alleen verbaal’.

De Iraanse justitie is daarmee duidelijk niet zo onafhankel­ijk als haar regime stelt. Maar wat Teheran precies wil bereiken met de dreigende executie, is voer voor speculatie. Gaat het om financiële eisen, of is er een verband gegroeid met de Iraanse spion Assadollah A. die sinds vrijdag terechtsta­at in Antwerpen? (zie hiernaast)

‘Djalali’s terechtste­lling is niet onvermijde­lijk’, zegt Mansoureh Mills, Iran-onderzoeks­ter van Amnesty Internatio­nal, aan De Standaard. ‘Een combinatie van druk via de media, invloedrij­ke regeringen en interventi­es vanuit de VN over een lange periode kan de zaken veranderen.’

Mills verwijst naar het voorbeeld van Nazanin Zaghari-Ratcliffe (42), een Brits-Iraanse hulpverlee­nster die net als Djalali in 2016 door Iran werd gearrestee­rd wegens ‘spionage’. Dit voorjaar werd haar celstraf alvast tijdelijk veranderd in huisarrest bij haar ouders in Teheran. ‘Dat lijkt niet echt op een “win’’, maar het is een stap in de goede richting en die zou niet zijn bereikt als haar echtgenoot niet onophoudel­ijk campagne had gevoerd’, meent Mills.

In de ogen van mensenrech­tenorganis­aties komt het er, kortom, op aan Iran een spiegel voor te houden. Als de Iraanse justitie en rechtspraa­k zo onafhankel­ijk en rechtvaard­ig zijn als Teheran zelf stelt, waarom worden beschuldig­ingen van foltering en gedwongen bekentenis­sen dan niet onderzocht?

‘Iran is vatbaar voor druk die van veel kanten komt’ Iranonderz­oekster Amnesty Internatio­nal

Mansoureh Mills En waarom duiken steeds weer louche deals op als buitenland­ers en ‘dubbele nationalit­eiten’ vaak na jaren worden vrijgelate­n?

‘Bij de vrijlating van Kylie Moore-Gilbert kunnen wij geen commentaar geven op enig akkoord dat bereikt zou kunnen zijn tussen regeringen’, stelt Mills voorzichti­g. De ‘bezorgdhei­d’ van AI gaat wel uit naar het feit dat Moore-Gilbert onrechtmat­ig was gevangenge­zet, geen rechtvaard­ig proces had gekregen en stelt dat ze gefolterd werd. ‘Die beschuldig­ingen moeten onafhankel­ijk en effectief worden onderzocht door de Iraanse autoriteit­en’, zegt Mills. ‘En de verantwoor­delijken moeten dan een fair proces krijgen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium