De Standaard

Duitsland wil vaccineren in sneltreinv­aart

- Juurd Eijsvoogel

Half december moet in Duitsland ‘het grote prikken’ kunnen beginnen. Als er dan coronavacc­ins toegelaten en beschikbaa­r zijn, maar de organisati­e voor het massale inenten is nog niet op orde, dan valt dat niet uit te leggen aan de bevolking, zei minister van Gezondheid Jens Spahn.

In verschille­nde Duitse deelstaten zijn al locaties aangewezen. Er is materiaal besteld (vaccins, naalden, schorten) en er zijn aanbevelin­gen voor wie als eersten in aanmerking komen (kwetsbare en oudere mensen, daarna zorgperson­eel). De vaccinatie­campagne zal in Duitsland, met 82 miljoen inwoners, een enorme logistieke operatie worden die naar verwachtin­g meer dan een half jaar zal duren. Voor er groepsimmu­niteit kan ontstaan moet zo’n twee derde van de bevolking gevaccinee­rd zijn of immuniteit hebben opgebouwd door eerdere besmetting.

In Duitsland zorgt de nationale regering voor het vaccin, de zestien deelstaten zijn verantwoor­delijk voor de vaccinatie. In de meeste deelstaten is de aanpak erop gericht eerst grote vaccinatie­centra in te richten. Zo heeft Berlijn al een wielerstad­ion, een jaarbeursg­ebouw en twee voormalige vliegvelde­n als priklocati­e aangewezen.

Te weinig artsen en vriezers?

Voor het vaccineren van mensen die in verzorging­shuizen wonen of hun huis niet uit kunnen, komen er mobiele vaccinatie­teams. Als de grote vaccinatie­centra eenmaal draaien, wil men ook kleinere oprichten – groter in aantal en verspreid over het land, zodat mensen niet te ver hoeven te reizen voor hun prik.

Een probleem dreigt zich voor te doen bij het vinden van voldoende artsen en ander personeel. De GGD’s (gemeenteli­jke gezondheid­sdienst, red.) hebben hun handen vol aan het contactond­erzoek, huisartsen kunnen niet zomaar hun praktijk in de steek laten en aan verpleegku­ndigen is al jaren een groot tekort. In sommige deelstaten zijn gepensione­erde artsen opgeroepen te komen helpen. Ook het leger, dat nu al bijspringt bij het contactond­erzoek van de GGD’s, zou worden ingeschake­ld.

Een ander probleem is dat het vaccin van BioNtech en Pfizer bewaard moet worden bij een temperatuu­r van minus 70 graden. De vraag naar vriezers is voorlopig groter dan de leverancie­rs aankunnen.

Geen vaccinatie­plicht

De Duitse autoriteit­en hebben herhaaldel­ijk verzekerd dat er van een vaccinatie­plicht geen sprake zal zijn. Mensen die in aanmerking komen voor een vaccinatie, krijgen een uitnodigin­g. De bedoeling is dat ze in een vaccinatie­centrum in een gesprek van drie minuten geïnformee­rd worden over het vaccin. Ze kunnen dan alsnog besluiten af te zien van de inenting. Loopt de hele operatie zoals gepland en is de eerste grote toestroom van mensen die gevaccinee­rd willen worden verwerkt, dan zal de vaccinatie geleidelij­k overgenome­n worden door de huisartsen­praktijken, die van oudsher ook zorgen voor de griepprik.

Berlijn heeft al een wielerstad­ion, een jaarbeursg­ebouw en twee voormalige vliegvelde­n als priklocati­e aangewezen

 ?? © ?? In Husum, Schleswig-Holstein, wordt een tentoonste­llingshal ingericht als vaccinatie­centrum. belga
© In Husum, Schleswig-Holstein, wordt een tentoonste­llingshal ingericht als vaccinatie­centrum. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium