De Standaard

In de VS heeft Black Friday zijn beste tijd gehad

Terwijl de hype in Europa elk jaar groter wordt, is Black Friday in zijn geboortela­nd juist op de terugweg.

- Ruben Mooijman

De cijfers van Google spreken boekdelen. Vorig jaar werd de zoekterm ‘Black Friday’ in de VS voor het eerst minder vaak ingetikt dan het jaar voordien. De top lag 3 procent lager dan in 2018. In België daarentege­n steeg het aantal keren dat er naar ‘Black Friday’ werd gezocht juist met 30 procent. Net nu Europese winkeliers de Black Friday-traditie proberen over te planten naar het oude continent, boet het fenomeen in de VS aan betekenis in. In plaats van de koopjes te concentrer­en op één enkele dag, proberen winkelkete­ns de extra omzet te spreiden over een langere periode.

‘Doorbuster deals’, heten ze in het Black Friday-jargon. Kortingen die zo aantrekkel­ijk zijn dat ze drommen kooplustig­en aantrekken die de glazen toegangsde­uren bijna doen bezwijken. Het idee erachter is dat de lage prijzen maar kort geldig zijn: een dag of desnoods een weekend. Maar dat concept heeft zijn beste tijd gehad, schreef Bloomberg donderdag. ‘Black Friday is al jarenlang niet één enkele dag. De kortingen verschuive­n steeds verder naar voren in het seizoen, en heel wat winkels beginnen er in oktober al mee.’ Het spreiden van de drukte is een toenemende trend in de VS, stelt ook Adobe Analytics vast, een bureau dat de shoppingtr­ends in kaart brengt. ‘Slimme winkeliers beseffen dat consumente­n de drukte op Black Friday willen vermijden en spreiden de kortingen over de maanden november en december’, schreef het bureau op zijn blog.

De traditie om de ochtend na het kalkoenfes­tijn op Thanksgivi­ng aan te schuiven in de winkelcent­ra, is de afgelopen jaren al danig ondermijnd door de opkomst van webwinkels. Een steeds groter deel van de Black Friday-omzet verschoof naar het internet, waar de winkels niet gebonden zijn aan sluitingst­ijden. Dit jaar bracht covid-19 het Black Friday-concept een nieuwe slag toe. De winkels waren weliswaar niet gesloten, maar de vrees om in de drukte besmet te worden kanaliseer­de de kooplust verder naar het internet. WalMart, de grootste winkelkete­n van de VS, kondigde aan dat het aantal consumente­n in de winkels teruggebra­cht zou worden naar 20 procent van het normale niveau. De keten zei de kortingen te spreiden over de hele eindejaars­periode, inclusief november. Ook andere ketens, zoals Home Depot, Target en Best Buy, boden al kortingen aan vóór Black Friday, om te voorkomen dat ze op de dag zelf met dichte drommen zouden worden geconfront­eerd.

Start op Prime Day

Cijfers van de National Retail Federation bevestigen de trend: het belang van Black Friday in de VS neemt af. Vorig jaar zei 69 procent van degenen die rond Thanksgivi­ng aankopen wilden doen, dat op Black Friday zelf te doen. Vier jaar geleden ging het nog om 74 procent. De dagen voor en na Thanksgivi­ng nemen aan belang toe, ten koste van de vrijdag zelf.

Deborah Weinswig

‘Black Friday is niet langer een kortdurend gebeuren, waarvoor mensen in de rij willen staan in de verwachtin­g unieke aanbieding­en in de wacht te kunnen slepen’, citeerde de website van CNBC Deborah Weinswig van het onderzoeks­bureau Coresight Research. ‘Het shoppen wordt gespreid over de hele maand november.’ Sommige waarnemers zijn zelfs van mening dat het kortingenf­estijn niet langer op Black Friday van start gaat, maar op de dag dat Amazon zijn Prime Day houdt. Die wordt traditione­el in de zomer georganise­erd, maar viel dit jaar uitzonderl­ijk op 13 en 14 oktober. Ook ketens als WalMart hebben de gewoonte om op hun website al in oktober te beginnen met kortingen. Volgens waarnemers heeft Black Friday daardoor veel van zijn relevantie verloren.

De trend is al jaren bezig. In 2017 citeerde The Wall Street Journal de ceo van WalMart: ‘Is Black Friday nog het spektakel dat het acht of tien jaar geleden was? Ik denk dat dat voorbij is’. De trend om ’s ochtends vroeg, of zelfs al de avond vóór Black Friday de deuren te openen om de koopwoede te kanalisere­n, neemt af omdat de kosten van de extra uren niet opwegen tegen de opbrengst.

In september voorspelde Forbes een sombere toekomst voor de traditione­le Amerikaans­e Black Friday. Er zal meer online gekocht worden, en meer gespreid over een lange periode. Zelfs de term ‘Black Friday’ zelf wordt minder en minder gebruikt, merkt het blad op. Sommige winkelkete­ns spreken gewoon over ‘de dag na Thanksgivi­ng’. ‘Dat weerspiege­lt hoogstwaar­schijnlijk het afnemende belang van deze ene dag.’

‘Het shoppen wordt gespreid over de hele maand november’ Onderzoeks­bureau Coresight Research

November was ook het toneel van een enorme rotatie naar andere aandelen. Kleinere beurswaard­en kenden ook in de VS een ijzersterk­e comeback. Zonder onverwacht­e crash op de laatste novemberda­g wordt dit historisch.

Dat geldt allicht ook voor vele beurzen in Europa, die tegenover Wall Street te beschouwen zijn als de kleine broertjes. De Bel20 noteert in vergelijki­ng met een maand geleden op een winst van zomaar even 22%, een even fenomenale winst als de Franse beursindex. Met dank onder meer aan de bankaandel­en, die eindelijk eens mochten vliegen. KBC won 45%. Dat zou zelfs over een jaar uitzonderl­ijk zijn, maar dit is dus op een maand.

De allergroot­ste winnaars zijn aandelen die echt diep weggezakt waren. Nyrstar (+451%) was nog nauwelijks 10 miljoen euro waard, dat is niets in beursterme­n. Grootaande­elhouder Trafigura heeft wel 98% van het zinkbedrij­f uit het beursgenot­eerde Nyrstar gehaald. Maar misschien wordt dat teruggedra­aid of moet Trafigura miljarden schadeverg­oeding betalen. De rechtbank van Antwerpen gaf een groep minderheid­saandeelho­uders gelijk dat er aanwijzing­en zijn dat Trafigura Nyrstar met opzet heeft verzwakt om het spotgoedko­op in handen te krijgen. Trafigura ging uiteraard in beroep tegen het aanstellen van experts.

Op deze winnaar buiten categorie na scoorde Kinepolis het hoogst met een maandwinst van 91%, voor Balta (+74%) en Barco (+46%). Veel achterblij­vers zijn er ondertusse­n niet meer. Behalve Agfa (+1%), Ontex (+8%) en Van de Velde hebben vrijwel alle kneusjes een feestmaand achter de rug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium