De Standaard

De opmars van een drukkingsg­roep

- Paul Goossens is Europajour­nalist. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op zaterdag.

De procureurs-generaal van België zijn bedachtzam­e mensen. Ze verkiezen het discrete werk in de schaduw, ver van de waan van de dag en de spots van de media. Maar dinsdag stuurden ze bij, en geen klein beetje. Het college zocht zelf de pers op en de ongewone demarche moest duidelijk maken dat het menens was. In het zog van minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) kondigden de procureurs-generaal een ‘lik-op-stukbeleid’ en nultoleran­tie voor geweld tegen politiemen­sen aan. Vermits de rechtsstaa­t een fragiel goed is, hoort die met zorg onderhoude­n te worden. Als politiedie­nsten verhinderd worden om correct hun werk te doen, is het hek van de dam en lopen onze vrijheden gevaar. De incidenten die recentelij­k de media haalden, vragen bijgevolg om een doordacht en proportion­eel antwoord.

Hier wringt het. De kans dat het tot overacting komt, is reëel. Dat is het des te meer als bij de politie het besef groeit dat ze in crisistijd incontourn­able is en de politievak­bonden van elk akkefietje in een Brusselse straat een staatszaak maken. Terwijl sociologen en psychologe­n alarm slaan over de impact van de lockdown bij scholieren en studenten, is die empathie compleet zoek als het om kansarme jongeren uit grootstede­lijke agglomerat­ies gaat. Als de leden van Reuzegom verzachten­de omstandigh­eden voor hun misdrijf vragen, krijgen ze een welwillend oor van het Vlaamse establishm­ent. Als de jongeren uit achtergest­elde wijken in Antwerpen of Brussel in de fout gaan, botst elk excuus op een muur van onbegrip.

Klopt het wel dat het balorige gedrag tegenover de politie in het Brusselse hand over hand toeneemt, zoals sommige nieuwssite­s suggereren? Veeleer heb ik de indruk dat het om een oud zeer gaat, inherent aan verarmde grootstede­lijke agglomerat­ies, en dat corona de pijn aanscherpt­e. In Molenbeek moeten ze het met minder vierkante meters salon en tuin per inwoner stellen dan in Brasschaat. Bijgevolg is er in

Molenbeeks­e straten veel meer passage en potentiële conflictst­of dan in residentië­le wijken. Jongeren en politie hebben er meestal een lange, behoorlijk problemati­sche geschieden­is en geen van beiden, zo hebben veel onderzoeke­n aangetoond, wast de handen in onschuld. De incidenten die de jongste dagen het nieuws haalden, hebben een voorgeschi­edenis en wie daar abstractie van maakt, heeft een verborgen agenda.

Wat moeten we trouwens met een ‘lik-op-stukbeleid’? Met juridisch precisiewe­rk heeft die kreet niets vandoen, met populistis­che sfeerschep­ping des te meer. Voor de politievak­bonden is het een doorbraak dat een van hun slogans nu door de minister en het college van procureurs-generaal wordt gemunt. Het geeft uitzicht op groeiende tolerantie voor gespierd politiewer­k en toenemende allergie voor burgers en journalist­en, die de politionel­e versie van de feiten willen toetsen. In Frankrijk is het bijna zover. Onder druk van de ordehandha­vers werd dinsdag in eerste lezing een ‘globale veiligheid­swet’ goedgekeur­d (DS 23 november). Vooral artikel 24 dat de ‘kwaadwilli­ge’ verspreidi­ng van beelden van de ordestrijd­krachten strafbaar maakt, zette in ruime kring kwaad bloed. Tarief: één jaar cel en 45.000 euro boete. Eerst was er zelfs geen sprake van het adjectief ‘kwaadwilli­g’. Om de gemoederen te bedaren en de pers te sussen, werd het er in laatste instantie aan toegevoegd.

Sinds 1991 hebben politiekor­psen er een tegenstand­er bij: het beeld. In de nacht van 3 maart filmde George Holliday vanop zijn appartemen­t in Los Angeles hoe een viertal agenten de ongewapend­e, zwarte man Rodney King in elkaar sloegen. Zonder beelden had de kloppartij niet eens de krant gehaald, nu werd het wereldnieu­ws en was een cover-up geen optie meer. Sindsdien is de burger-met-smartphone voor veel politiekor­psen een hinderlijk sujet, net geen vijand, want dikwijls de enige leverancie­r van onweerlegb­are bewijslast van goor geweld en zelfs doodslag. Voor de Amerikaans­e politie werd de democratis­ering van de smartphone een ontluister­ende demasqué. Dankzij de beelden van alerte burgers kwam de waarheid over de verstikkin­gsdood van Eric Garner in 2014 in New York aan het licht, over de executie van Walter Scott in North Charleston in 2015 en over de nekklem van meer dan 8 minuten op George Floyd in Minneapoli­s. Allemaal misdrijven van de politie die vroeger de doofpot in gingen.

Het blijft verwondere­n dat Donald Trump geen initiatief nam om de ordehandha­vers bij wet tegen het beeld te beschermen. Een vergetelhe­id? Of is het prestige van het first amendment zo groot dat zelfs Trump er zijn vingers niet aan durft te verbranden? Al even verbazend is dat de Franse president die terughoude­ndheid niet heeft en de politie een wet aanbiedt waarmee ze kan verhindere­n dat de bevolking over haar optreden wordt geïnformee­rd. Hoe potig de Franse ordehandha­vers het soms aanpakken, maakte ze maandagavo­nd duidelijk, toen ze enkele honderden migranten van de Place de la République schopte (DS 25 november). Uitgereken­d op het moment dat Frankrijk op de eerste rij staat om de democratis­che ontsporing­en in Hongarije en Polen aan te klagen, begeeft het zich op een hellend vlak en riskeert ‘Je suis Charlie’ ondergrond­s te moeten gaan. Tot voor kort bezorgden landen waar de politie mee de grenzen van de vrije meningsuit­ing, de persvrijhe­id en het vervolging­sbeleid vastlegt, iedereen rillingen. De verleiding om daar in barre tijdens anders over te denken, is bij sommigen onweerstaa­nbaar.

Voor veel politiekor­psen is de burger-metsmartph­one een hinderlijk sujet

 ?? © ?? Iemand filmt de politie in Bordeaux als protest tegen de nieuwe veiligheid­swet. afp
© Iemand filmt de politie in Bordeaux als protest tegen de nieuwe veiligheid­swet. afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium