Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
Metamorfose van 1,3 miljoen euro voor Sint-Martinuszaal
De omgevingsvergunning voor de verbouwing van de Sint-Martinuszaal in Rijmenam werd dinsdag op het schepencollege goedgekeurd waardoor de verbouwingsplannen snel van start kunnen gaan. Het bestuur zoekt een aannemer, de werken van in totaal 1,3 miljoen euro duren ongeveer een jaar.
De verbouwingswerken van de SintMartinuszaal mogen voor burgemeester Lode Van Looy (BR30) snel van start gaan. De zaal is de enige grote ontmoetingsplaats in het dorp en voldoet al geruime tijd niet meer aan de huidige normen. Meer nog: de buitengevel helt over, de keuken ligt er erbarmelijk bij, waardoor buiten moest worden gekookt onder tentjes, en de brandveiligheid laat te wensen over. De zaal is inmiddels meer dan honderd jaar oud, toch blijft dit monument voor de Rijmenammenaar legendarisch.
“Deze historische zaal is de enige grote ontmoetingsplaats in het dorp en mag momenteel niet meer worden gebruikt. Uiteraard is dat een gemis voor de Rijmenammenaar en voor de verenigingen die eetdagen organiseren”, weet Van Looy. “Na de verbouwing laten we tien keer per jaar feesten toe waarop de volumeknop hoger mag, toch is de zaal geen rasechte fuifplaats.” Voor de burgemeester heeft de zaal een nostalgisch karakter. “Ik speelde decennialang muziek bij de KF Sint Martinus die sinds de jaren 90 niet meer bestaat. Dit was onze thuisbasis en mijn tweede thuis. In de kelder liggen nog partituren.”
Authentiek gestript
De zaal is driehonderd vierkante meter groot (inclusief podium) en zal ook na de verbouwing 499 mensen kunnen ontvangen. Er komt een nieuwe keuken, een nieuw dak waar later ook zonnepanelen op kunnen worden geïnstalleerd, verwarming met warmtepomp, degelijke isolatie en ledverlichting in plaats van neonverlichting. De ingang wordt verlegd naar de zijkant met aandacht voor rolstoelgebruikers en er komen nieuwe toiletten. Toch blijft de au thenticiteit bewaard.
“Alleen de vier muren blijven intact, want de zaal is volledig versleten. De binnenzuilen, de toog en het podium worden gereconstrueerd naar het originele ontwerp, waardoor de historiek niet verloren gaat. Zelfs het grote plakkaat boven het podium wordt gereconstrueerd. Ook de zwart-witte vloertegels komen na de verbouwing terug. We vinden het belangrijk dat het authentieke karakter van de zaal – weliswaar in een modern jasje – blijft behouden”, aldus de burgemeester.
#2820vraagt en krijgt
De verbouwing is het resultaat van de eerdere bevragingsronde van het gemeentebestuur via het platform #2820vraagt. De Bonheidenaar maakte duidelijk dat de verbouwing van de zaal een prioriteit is, samen met de verbouwingswerken aan de Sportkeet en het dak van De Krankhoeve in Bonheiden. De verbouwing van de Sint-Martinuszaal heeft een kostenplaatje van 1,3 miljoen euro.
Het gemeentebestuur gaat nu op zoek naar een aannemer die de klus op een jaar tijd klaart, waardoor verenigingen opnieuw ongestoord hun activiteiten kunnen organiseren. “Momenteel moeten onze verenigingen uitwijken naar andere zalen, vaak in andere gemeenten. Eens de verbouwing klaar is, kunnen ze opnieuw terecht in eigen dorp. Ik sluit niet uit dat ook ons dienstencentrum hier vlakbij er geregeld gebruik van zal maken”, besluit de burgemeester. Hij hoopt om begin 2021 te starten met de werken. De zaal wordt verhuurd door vzw De Krankhoeve.
Lode Van Looy
Burgemeester Bonheiden
“Momenteel moeten onze verenigingen uitwijken naar andere zalen, vaak in andere gemeenten. Eens de verbouwing klaar is, kunnen ze opnieuw terecht in eigen dorp.”