Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
Kwart meer oproepen naar hulplijnen
Vlaming kampt vooral met eenzaamheid en alcohol in lockdown
Nieuwe cijfers van de telehulplijnen tijdens de eerste coronagolf doen het ergste vermoeden voor onze psychische gezondheid de komende maanden. Tele-Onthaal, de kinderen- en jongerenlijn Awel en Alcoholhulp.be noteerden ongeveer 25% meer oproepen. In de piekperiodes waren meer dan de helft van de gesprekken gerelateerd aan corona.
De nieuwe coronamaatregelen moeten het aantal Covid-19-besmettingen drastisch naar beneden halen, maar het is zeer de vraag of ze ook een goede zaak zijn voor onze psychische gezondheid. Uit de cijfers van maart tot en met juni, toen het land als reactie op de eerste coronagolf nagenoeg in volledige lockdown ging, blijkt dat de hulplijnen voor wie kampt met depressieve gevoelens, verslavingen en angsten roodgloeiend stonden.
Op 13 maart gingen de coronamaatregelen in. Bijna ogenblikkelijk kreeg Tele-Onthaal 20% meer oproepen te verwerken. In april en mei steeg dat zelfs boven de 25%. Aanvankelijk gingen veel vragen over de fysieke gezondheid, maar al snel doken ook eenzaamheid en relationele problemen op bovenaan het lijstje met gespreksonderwerpen. Ongeveer 40% van de oproepen in de lente had te maken met corona. In april was dat zelfs 53%.
Toen in juli de curve afvlakte en de maatregelen werden versoepeld, daalde het aandeel coronagesprekken gevoelig. “In de eerste helft van juli was dat nog 10%, maar een maand daarna, toen corona weer opflakkerde, liep dat meteen weer op”, zegt Jennifer Pots, coördinator van Tele-Onthaal.
Meer drinken
Dezelfde trend bij andere hulplijnen. De kinder- en jongerenlijn Awel noteerde in de periode van 13 maart tot 31 juli een verdubbeling van de chats. Ook via mail werd een kwart meer noodkreten en informatievragen genoteerd. Via de telefoon was de stijging veeleer beperkt.
Eind april al waarschuwde Katleen Peleman, directeur van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) dat er meer en andere oproepen binnenkwamen dan gewoonlijk. “Mensen vertellen ons dat ze vroeger op de dag begonnen te drinken, of meer dronken dan anders.”
Dat die tendens tot problemen kan leiden, blijkt nu ook uit de cijfers. Op de website alcoholhulp.be, registreerden zich tussen maart en juni 15% meer mensen die op zoek waren naar zelfhulp of begeleiding.
Onmisbaar
Vlaams Parlementslid en huisarts Freya Saeys (Open Vld), die de cijfers opvroeg bij minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), concludeert “dat de hulplijnen onmisbaar zijn” en vraagt nog meer ondersteuning. Zij vreest voor de combinatie van winter, minder daglicht, coronapandemie en het verminderd sociaal contact de komende maanden.