Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
“Wij willen talent hier houden”
Radar zet in op betere ondersteuning Mechelse artiesten
H30 en Mechelen Talentenfabriek smelten samen tot Radar. Met deze nieuwe cultuurorganisatie wil het stadsbestuur een ruimere doelgroep bereiken en inzetten op een kwalitatievere ondersteuning van artistiek talent.
H30 was al sinds 2008 in de Hanswijkstraat actief als artistieke werkplek waar jongeren de kans kregen om hun talenten te ontdekken en te experimenteren. In 2016 kwam Mechelen Talentenfabriek erbij. Die gaf op twee locaties in de stad ondersteuning aan gedreven, ondernemende kunstenaars op een kantelmoment in hun carrière: Artenova in de voormalige bibliotheek en sinds kort ook in Brandwerk, de oude brandweerkazerne.
“Net zoals we recent ons tentoonstellingsbeleid hebben versterkt door De Garage en het Hof van Busleyden in een eengemaakte structuur onder te brengen, zagen we ook de opportuniteit om onze talentenwerking slagvaardiger te maken”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur. Voor het samengaan waren er drie motivaties. “Wij willen talent in Mechelen houden of het naar hier halen”, stelt Siffer. Voorts was er nood aan een duidelijk aanspreekpunt en een meer integrale ondersteuning. Eentje die zich niet beperkt in leeftijd of tot bepaalde kunsten of sectoren.
Dromen waarmaken
“We geven zuurstof aan artistiek talent. Nu al krijgt jaarlijks een 100-tal projecten ondersteuning en kansen om een wild idee of een plan om te zetten naar een kunst- of cultuurproject”, legt Siffer uit. Radar wil artiesten en kunstenaars helpen om hun dromen te verwezenlijken. Zo is er Jonas Tuch die H30 destijds leerde kennen door een workshop en van Hasselt naar Mechelen verhuisde. Hij hielp decors opbouwen in het Cultuurcentrum en hij bouwde een netwerk uit. “Het leuke is dat ik mijn grote droom kon waarmaken: een grote muurschildering in de Onze-Lieve
Radar is het gevolg van een huwelijk tussen H30 en Talentenfabriek Mechelen.
Talent nog beter ondersteunen, is een van de missies.
Vrouwestraat. Ondertussen ben ik bezig in de Blauwhondstraat”, vertelt hij.
De Braziliaanse Lorena Pires kwam naar België voor een master in het Ritcs. “Maar het leven verraste mij”, zegt ze. Lorena vond in Mechelen niet alleen de liefde, ze vond er ook veel steun als theatermaker. “Mijn afstudeervoorstelling deed ik hier in 2019 in Nona. Na dit project voelde ik me een beetje verloren. Op dat moment had ik een cruciaal gesprek met Jolien van H30. Plaatsen zoals deze zijn echt superbelangrijk voor jonge kunstenaars”, legt Lorena uit. Ze heeft nu een gezelschap.
Cultuur te blank
Khaoula Chichi rondt haar studie sociaal-cultureel werk af en ze engageert zich als jeugdwerker bij de meisjeswerking van J@M.
Ze wil een artistiek evenement op poten zetten dat de urban culture van vandaag een gezicht geeft. “Cultuur is vandaag helaas nog altijd veel te blank. Onze jongeren met een migratieachtergrond voelen zich minder aangesproken om naar een theaterstuk te gaan kijken. Daarom willen wij een evenement organiseren dat hun cultuur representeert”, legt Khaoula uit.
Om het netwerk van partners uit te breiden, roept de stad organisaties en privé-initiatieven op om zich aan te melden en partner te worden van Radar. “Geloof je in lokaal talent, wil je hen vooruithelpen door werkruimte, begeleiding of advies te geven? Meld je dan aan via onze website”, klinkt het.
www.radarmechelen.be