Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
“Doorstart groeit uit tot gedragen burgerinitiatief”
Hnita Jazz Club lanceert crowdfunding voor broodnodige renovatie
Liefhebbers van jazz en cultuur in het algemeen kunnen hun duit in het zakje doen voor de legendarische Hnita Jazz Club in Heist-opden-Berg. De langgevelhoeve in de Lostraat, waar de club in de jaren tachtig haar intrek nam, staat voor een grondige renovatie. De coöperatieve vennootschap (CV) die het gebouw in haar bezit heeft, lanceerde een crowdfunding en hoopt zo 50.000 euro te lenen van sympathisanten.
Met intussen 65 jaar op de teller geldt De Hnita Jazz Club als een van de oudste nog actieve jazzclubs in Europa. De grondlegger was Heists jazzkenner Juul Anthonissen. Hij begon ermee in zaal Bergola op de Heistse berg. Nadien vond de club nog onderdak op een privézolder en in het Torengebouw in Heist-centrum, boven het toenmalige politiebureau. In 1983 kwam Hnita dan ‘thuis’ in de inmiddels bekende hoeve in de Lostraat.
Crowdfundingplatform
Na 35 jaar dienst als jazzclub was het pand in 2018 echt opgeleefd. Het dak lekte en een vernieuwing drong zich op. 96 sympathisanten zetten de schouders onder een cooperatieve vennootschap en kochten het gebouw samen aan. Maar hun ambities stoppen niet bij een nieuw dak. Intussen is de hoeve binnenin gestript en wacht ze op een renovatie. Daarvoor doet de CV Hnita Jazz Club een beroep op SoCrowd, een sociaal crowdfundingplatform dat organisaties met een maatschappelijke meerwaarde ondersteunt. Als de club erin slaagt om zelf 50.000 euro te lenen via crowdfunding, dan maakt SoCrowd daar een lening van 150.000 euro van. Dat zou ongeveer moeten volstaan om de werkzaamheden te bekostigen. “We hoeven dan geen hypotheek te nemen op de hoeve”, zegt Gert De Bie van de
Bert Van Rooy, Lieven Lambrechts, Gert De Bie en Toni Vervloet aan de Hnita Hoeve. Het pand telt sinds 2018 maar liefst 96 mede-eigenaars.
Gert De Bie
coöperatieve vennootschap. “Al hopen we vooral ook dat het project op deze manier een van onderuit gedragen burgerinitiatief wordt met een brede basis in de gemeente. We willen dus zo veel mogelijk mensen met zo verschillend
mogelijke achtergronden betrekken bij de toekomst van de club.”
Alle hulp welkom
Initieel ging Hnita op zoek naar vijftig mensen die bereid waren om 1.000 euro te lenen aan het project. “Maar ook kleinere bedragen zijn absoluut welkom. Instappen kan al vanaf 100 euro”, geeft De Bie nog mee. “Intussen hebben we via crowdfunding al zo’n 65% van de benodigde 50.000 euro ingezameld. Het aflossen van de lening gebeurt ook via SoCrowd, en dat op tien jaar tijd. Wij betalen af aan hen, zij betalen op hun beurt hun aandeelhouders terug.”
De borgstelling door de gemeente stond gisteren op de agenda van de gemeenteraad. Wie de renovatie wil ondersteunen, vindt alle informatie over het crowdfundingproject online terug. Nog voor de zomer van 2021 hoopt de club uit te pakken met de concrete toekomstplannen. Dit najaar slaat ze eerst nog de handen in elkaar met Staminee De Living, concertorganisatie Trippel-Twieje-Nul en cultuurcentrum Zwaneberg voor een goedgevuld en tegelijk coronaproof concert- en comedyprogramma.
CV Hnita Jazz Club “We hebben intussen al 65% van de benodigde 50.000 euro ingezameld.”
www.hnitajazzclub.be, www.facebook.com/hnitajazzclub