Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
In debat over corona: “Jongeren worden zelf corona-ambassadeur”
#StaySafeMechelen laat jeugdhuis ROJM nadenken over coronavirus
In jeugdhuis ROJM in Mechelen vond woensdag voor het eerst de hackathon #StaySafeMechelen over het coronavirus plaats. Jongeren gingen er onder meer in debat over de coronamaatregelen. “Het is de bedoeling dat jongeren meer over het virus en de gevolgen leren en zo ambassadeurs worden voor hun eigen omgeving”, zegt initiatiefnemer Hassan Al Hilou. Het initiatief werd al een succes in Brussel.
De coronacijfers pieken en vooral jongeren worden moeilijk bereikt door de overheid en haar communicatie over de maatregelen. Daarom organiseerde ondernemer Hassan Al Hilou vorige week in Brussel onder de noemer #StaySafeBrussel een eerste hackathon, een moment waarop mensen brainstormen en debatteren over een bepaald probleem.
“We hebben gemerkt dat er een grote kloof is tussen de communicatie van de overheid en de leefwereld van de jongeren in onze diverse maatschappij”, zegt Al Hilou. “Daar zijn twee grote oorzaken van. De eerste is coronamoeheid, waardoor er minder interesse is. Een andere belangrijke oorzaak is het feit dat jongeren te weinig betrokken worden. Zij voelen aan dat er niet of weinig naar hun mening geluisterd wordt.”
“Hier kunnen jongeren die actief zijn op sociale media of een grote vriendenkring hebben wel praten over het coronavirus en over manieren om juiste informatie te verspreiden binnen hun eigen leefomgeving”, klinkt het. “Want info en instructies die van hun directe omgeving komen, volgen mensen veel sneller op. De deelnemers worden zo de coronacommissaris van hun eigen huis.”
In Brussel was het initiatief al een succes. “De corona-app is daar een goed voorbeeld van. Vooraf kende slechts 20% de app, dat aantal ligt nu veel hoger. Ook de kennis over specifieke regels is er fors op vooruitgegaan. Daarom starten we via Mechelen met de verdere uitrol van het concept. Ook Gent en Antwerpen komen zeker nog aan de beurt.”
Zo normaal mogelijk leven
In jeugdhuis ROJM in Mechelen namen zo’n 35 jongeren deel aan de eerste sessie van #StaySafeMechelen. “Omdat onze sociale contacten ingeperkt worden, bereikt de meeste informatie ons alleen via sociale media”, zegt Adil Bouzerda (20). “Dat vergroot het risico op een vertekend beeld. Door met elkaar in debat te kunnen gaan, leren we van elkaars kennis en ervaringen. Dat is belangrijk als we willen dat iedereen de maatregelen juist respecteert.”
Volgens Salima Chaoui (22) wordt te weinig geluisterd naar
de verzuchtingen van de jeugd. “Er wordt in het nieuws alleen maar gefocust op corona, alsof er niets anders meer bestaat”, zegt ze. “De mensen worden opgesloten en mogen geen sociaal contact meer hebben, dat is voor sommigen heel zwaar. Daarom moet er een manier gezocht worden waarbij we zo normaal mogelijk kunnen leven zonder het virus vrij spel te geven. Want het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat de ziekenhuizen vol komen te liggen.”
Maarten Walravens van het AZ Sint-Maarten kwam daarom vertellen over zijn ervaringen. “Het gevaar bij corona is dat je het niet ziet, daarom worden mensen sneller nonchalant. Een drol op straat zie je liggen, daar ga je niet instappen. Maar bij het coronavirus is dat moeilijker, omdat het niet tastbaar is. Daarom roep ik iedereen op om de maatregelen te blijven volgen, zich voldoende te informeren en die info door te geven. We mogen niet bang worden, maar moeten wel bezorgd en voorzichtig zijn.”
Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) benadrukt dat we het virus samen moeten bestrijden en slaat ook mea culpa. “De overheid heeft niet genoeg geluisterd naar de jongeren”, stelt hij. “Daarom ben ik blij dat dit Brussels initiatief navolging krijgt in Mechelen, waar de laatste weken één op de honderd inwoners besmet raakte. Dat is zorgwekkend. Ik ben dan ook trots op de jongeren die zich hiervoor engageren. Want het is cruciaal dat we iedereen bereiken met onze communicatie.”
Salima Chaoui
Deelneemster hackathon
“Er wordt in het nieuws alleen maar gefocust op corona, alsof er niets anders meer bestaat.”
Adil Bouzerda (20)
Deelnemer hackathon
“Omdat onze sociale contacten ingeperkt worden, bereikt de meeste informatie ons via sociale media.”