Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
Die ene fout
Geert Noels zei het met nadruk in De Afspraak. “De Aziatische landen doen het opmerkelijk goed op economisch vlak.” Het verschil? Zij hebben het coronavirus behoorlijk onder controle, aldus de Antwerpse econoom. Dan zou je ook verwachten dat hij hier de enige mogelijke conclusie uit trekt: het beste wat je kunt doen voor de economie is de coronacurve platslaan en het virus daarna klein houden, tot op het niveau van individuele besmettingen. Maar dat zei hij niet. Wel stak hij een tirade af tegen de falende overheid, een analyse waarvoor in ons land altijd wel de nodige munitie voorhanden is. Geert Noels behoort tot de mensen die pleiten voor een vorm van verstandig omgaan met het virus, liever dan de radicale bestrijding. De economie niet te hard treffen, is dan een kardinale regel. Een lockdown is absoluut te mijden. En de epidemie? Die moet een performante overheid in bedwang kunnen houden met optimale testing en tracing, bronopsporing, een goed gecoördineerd beleid en het slim inzetten van de app.
Dat klinkt goed, maar zo’n ideale overheid komt er niet op bestelling. We doen het overigens ook weer niet zo slecht, in aantal testen zitten we absoluut in de kopgroep. En als er elke dag duizenden besmettingen bijkomen, kunnen tests en contact tracers dat niet meer afremmen. De Aziaten grijpen véél sneller in en ook kordater dan wij ooit zouden durven. Over privacy moet niemand daar beginnen zeuren.
Het is merkwaardig hoeveel onenigheid er is terwijl het virus zich vrij simpel gedraagt: zodra de curve omhoog gaat, verloopt de toename vroeg of laat exponentieel en begint nog wat later het gezondheidssysteem te kraken. Toch zijn er versoepelaars, antipaniekzaaiers, de ‘rationele mensen’ die geloven in dynamische evenwichten en strenge en nog strengere virologen.
In Luik komt een Italiaans scenario al in zicht, met cijfers die doen duizelen. Leg Luik in Duitsland en er zou waarschijnlijk al weken geleden een cordon omheen zijn gelegd. Ierland kiest voor een lockdown met veel lagere cijfers. In de Vlaamse provincies is de toestand minder dramatisch, maar de curves zijn even goed onrustwekkend.
Hoe hard we precies moeten ingrijpen, is een ontzettend lastige vraag. Maar we mogen in de toekomst niet opnieuw de fout maken die tot deze steile golf heeft geleid. Streng preventief denken als de cijfers op zich nog niet alarmerend zijn, is irritant en ondankbaar. Er weerklinkt geen applaus voor een vermeden besmetting. Maar het is de enige manier om tot een zekere stabiliteit te komen en bedrijven en scholen die kunnen blijven draaien.