Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
“Het was sinds deze zomer niet meer zo rustig geweest”
Nieuwe teststrategie onmiddellijk voelbaar in Turnhout
Sinds gisterenmorgen moeten alleen nog mensen met symptomen getest worden op het coronavirus om zo de druk op de labo’s te verlichten. Wij trokken naar het drive-intestcentrum van Turnhout om te zien of ze die nieuwe strategie er al onmiddellijk voelen. “Voor het eerst sinds de zomer kunnen we nog eens op ons gemak eten”, klinkt het daar. De cijfers liegen er dan ook niet om. In één dag tijd daalde het aantal tests er met bijna 30%. “Het is de vraag of dat een goede zaak is?”
Het testcentrum dat geïnstalleerd werd door de Huisartsenvereniging Regio Turnhout is een van de snelste van Vlaanderen. Zowel het registreren als testen, gebeurt terwijl je in de wagen zit. “Gemiddeld hebben we daar amper tweeëneenhalve minuut tijd voor nodig”, zegt coördinator Martine Van Deuren. “Afgelopen zomer hadden we twee testlanen, maar de voorbije weken moesten we opschalen naar vijf stuks om de drukte aan te kunnen. Door de heropflakkering van het virus zagen we het aantal patiënten toenemen. Maandag 9 oktober hadden we 387 tests, een week later 541 en deze maandag klokten we af op 692. Zelfs met de extra rijlanen konden we nog niet snel genoeg werken om files op de weg hier naartoe te vermijden.”
Zoon wel, moeder niet
Gisterenochtend waren die taferelen plots letterlijk van de baan. Terwijl er de voorbije dagen en weken vaak om acht uur - één uur voor de opening - al een lange rij wachtenden stond, was daar niets van aan. Een paar auto’s, meer was het niet. Kris Van den Bogerd (41) met zoontje Siem (10) is bij de eerste. “Mijn dochter is vorige week vrijdag positief getest”, zegt ze. “Dus is het nu onze beurt. Wij zitten nog bij het oude regime,
hebben geen symptomen. We hadden wel een hoogrisicocontact gehad. De dokter zei dat we langs moesten komen.” Heel nu en dan duiken er nog dergelijke verhalen op van mensen zonder symptomen die, tegen de nieuwe strategie in, toch getest moeten worden. “Dat zijn mensen die maandag naar de dokter geweest zijn, nog voor de nieuwe strategie bekend was, en zo het voorschrift voor een test gekregen hebben”, zegt coördinator Martine Van Deuren. “De volgende dagen zullen die gevallen verdwijnen. Het zijn er sowieso al minder dan ik had verwacht.”
Wie zich aanmeldde, had inderdaad zo goed als altijd symptomen. “Een collega van me heeft het”, zegt Melissa Brants (26) die met de fiets kwam. “Sinds enkele dagen voel ik me ook niet lekker
Er schuiven amper auto’s aan.
en hoest ik.” Iets verder in de rij staat Karin Veraas (57). Ze heeft last van een verkoudheid en spierpijn. “Mijn zoon testte positie. Dus ik waarschijnlijk ook.” De hele dag komen er zo’n verhalen uit de raampjes van de wagens. “Ik hoest en heb een brandend gevoel in de luchtwegen”, vertelt een man. Na hem in de rij staat een moeder met zoon. “Hij is al enkele dagen ziek, wat koortsig en moet getest worden van de dokter.” Zij niet? “Nee, dat is blijkbaar niet meer nodig omdat ik geen symptomen heb.”
“Het is een bizarre situatie”, zegt Nathalie Vermeersch (48) die de tests afneemt. “Hier rijden nu wagens voorbij met meerdere inzittenden waarbij we maar één iemand moeten testen. Terwijl die andere persoon er gewoon naast zit en vaak ook leeft. Dat is een hoogrisicocontact hè. Tja, ik weet niet wat ik ervan moet denken. Hoe maak je die mensen zonder test duidelijk dat ze best ook even in quarantaine gaan tot het resultaat van die andere persoon er is?”
Ontglippen
Wagens sijpelen binnen, maar het zijn er steeds minder. Rond 11u valt het werk bij momenten zelfs helemaal stil en worden drie van de vijf testlanen dan maar gesloten. “Zo rustig is het niet meer geweest sinds deze zomer”, zegt verpleegster Nathalie. Uiteindelijk sluiten ze om 17u af op 365 tests. Dinsdag waren dat er 505, op de altijd drukkere maandag 692. Martine heeft er haar bedenkingen bij. “Ik snap dat de druk op de labo’s moet weggenomen worden, maar je merkt langs de andere kant duidelijk dat veel mensen op die manier niet meer getest worden. Als je weet dat ruim 10% van de tests hier positief was, kan er zo wel een deeltje ontglippen en verder besmetten.”
De capaciteit verminderen zijn ze niet van plan. “De aanpak van ‘geen symptomen, geen test’ duurt maar drie weken. Daarna zullen we die vijf rijlanen zeker opnieuw goed kunnen gebruiken. Hoe jammer dat ook is.”