Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
Mooie make-over van Vrijbroekpark voor nog meer natuurbeleving
Meer educatie, meer recreatie, meer fauna en flora
Meer beleving, meer educatie, meer recreatie: het grootscheepse renovatieplan voor de twee hectare grote parkvijver start in september volgend jaar. We gingen op stap met Maarten Vanwesemael, teamverantwoordelijke parkbeheer van de provincie Antwerpen, en gedeputeerde Jan De Haes. Ze laten ons meekijken in de ambitieuze plannen.
De Voorvaart.
Waarom zo’n enorme ingreep in deze mooie parkvijver?
Daar zijn drie redenen voor. De vijver is na meer dan twintig jaar aan slibruimen toe. Daarnaast willen we meer planten in de vijver om het water te zuiveren. De derde reden is dat de oeverwanden aan herstel toe zijn. De oevers van de Achter- en Voorvaart zijn destijds door de provincie in overleg met visclub vzw De Parkvissers vernieuwd met hardhout. We merken bij een aantal stukken dat er gevaar is voor inkalven. De provincie gaat deze werken nu combineren met een opwaardering van de vijver en de omgeving. Daarvoor is studiebureau Antea onder de arm genomen.
Kan de provincie rekenen op een Europese subsidie voor deze herinrichting?
De renovatiewerken van de parkvijver Vrijbroekpark worden geraamd op circa 800.000 euro. We zijn nog in blijde verwachting van een Europese toelage, omdat we hier in een ‘Natura 2000-gebied’ zitten. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie. Dat netwerk vormt de hoeksteen van het beleid van de EU voor behoud en herstel van biodiversiteit. We hebben hier te maken met een beschermd gebied –voor de beschermde plantensoort kruipend moerasscherm – en we ontwikkelen een habitatgebied voor kamsalamanders en vleermuissoorten.
Komen er veel planten en visvlonders in de voor- en achtervaart?
De noordkant, de zijde van de Landbouwstraat, vangt de meeste
Maarten Vanwesemael toont de wetlands-in-wording.
zuiderzon op. Daar gaan we schuine, natuurlijke oevers aanbrengen met inheemse planten, waaronder riet, lisdodde, gele lis en kattenstaarten. Die moeten het water zuiveren. We gaan in de Voorvaart vijf visvlonders aanbrengen over de beplantingen waarop met twee personen kan gevist worden. Er komt een vlonder voor mensen met een beperking, zoals dat vandaag ook zo is
het natuurgebied Blaasveld Broek. Als de vlonders bij de vissers aanslaan, doen we hetzelfde in de Achtervaart. Ook de houten bruggetjes in de Voor- en Achtervaart, die sinds mensenheugenis populair zijn bij het nemen van huwelijksfoto’s, wacht een renovatie, omdat aan de fundering betonrot is vastgesteld.
De twee hectare grote vijver zal er heel anders uitzien?
Om te beginnen wordt een vlonderbrug aangelegd die de lijn van de voor- en achtervaart volgt. Deze brug, die ruim 3 meter breed wordt, loopt over de grote vijver langs de zuidzijde en biedt op een veilige manier de parkbezoekers een prachtige blik op het parkwater. Daarop gaat op vlonders gevist worden, terwijl wandelaars en joggers voldoende ruimte hebben om te passeren. We willen in onze parkvijver zo’n vijftigtal recreatieve vissers nog een stek geven. Dit is geen sportvisvijver, maar een parkvijver met erfgoedkarakter. De échte karperfanaat gaat hier niet meer aan zijn trekken komen. De massaal aanwezige karpers zetten we elders uit, in diepere wateren. We willen vooral de landschappelijke omgeving versterken en alle bezoekers laten meegenieten.
Ik zie in de plannen dat er veel aandacht gaat naar waterbuffering. Is dat nodig?
Dat is een belangrijk item. In de wintermaanden staat het water soms tot op het gras. In de zomer kampen wij met historisch lage waterstanden in de grote vijver. Daarom moeten we meer water bufferen in de parkvijver en in de weilanden achter de Vrijbroekin