Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
Experts dringen aan op nóg strengere aanpak
Nieuwe lockdown geen taboe meer om coronavirus in te dijken
Een nieuwe lockdown om het coronavirus in te dijken, is geen taboe meer. Voor microbioloog Emmanuel André, voormalig woordvoerder van het Crisiscentrum, is het zelfs de enige optie die ons nog rest. Ook de andere experts pleiten voor een nóg strengere aanpak. Erika Vlieghe vindt dat de maatregelen aangescherpt moeten worden om niet in een situatie te komen die erger is dan in maart. Al beseft ze dat voor veel mensen het woord lockdown een wrange nasmaak heeft. Morgen komt het Overlegcomité van de regeringen bijeen om zich over de crisis te buigen. Aan politieke zijde zijn ze echter niet meteen fan van nieuwe, forse verstrengingen. Zo gaf minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) aan eerst het effect van de recentste maatregelen te willen afwachten.
De coronasituatie loopt compleet uit de hand volgens de medische experts. Ze pleiten dan ook vurig voor nóg strengere maatregelen dan de nieuwe regels die het Overlegcomité vorige vrijdag afkondigde. Emmanuel André neemt zelfs het woord “lockdown” in de mond: “Ik begrijp echt niet waarom we de recepten uit de eerste golf niet hanteren.”
“De maatregelen die vorige week zijn ingeroepen, hebben te weinig impact omdat er veel coronamoeheid onder de bevolking is. Het enige wat ons nog rest, is een tijdelijke lockdown.”
Microbioloog Emmanuel André, een van de bekendste Franstalige corona-experts, trekt aan de alarmbel. Volgens André zijn de verstrengde coronamaatregelen, die sinds maandag van kracht zijn, onvoldoende om de opmars van Covid-19 een halt toe te roepen. “Vooral in de provincie Luik zien we de ziekenhuizen vollopen”, zegt hij. “Ook elders in het land staan we op een tweetal weken van een drama.”
Zijn oplossing: een volledige lockdown, zoals in maart. “Ik begrijp echt niet waarom we de recepten uit de eerste golf niet gewoon kopiëren. Een verbod op niet-essentiële verplaatsingen moet er sowieso komen. Alleen dan zullen de mensen beseffen dat ze effectief binnen moeten blijven.”
Wrange nasmaak
Ook infectiologe Erika Vlieghe vindt dat de maatregelen nog wat aangescherpt moeten worden. Al beseft ze dat voor veel mensen het woord “lockdown” een wrange nasmaak heeft. “We moeten inderdaad goed nadenken over bijkomende maatregelen”, zegt ze. “Anders dreigen we in een situatie te komen die erger is dan die van maart.” Over concrete maatregelen wil ze geen ballonnetjes oplaten, “maar er zijn nog een heleboel mogelijkheden om mensen tijdelijk uit elkaar te houden”. “De maatschappelijke consensus is dat we de scholen willen openhouden, en dat we woonzorgcentra niet op slot mogen doen. Om de ouderen en de jongeren te ontzien, moeten we nu tijdelijk terug in ons kot kruipen.”
Aan politieke zijde zijn ze niet meteen fan van nieuwe, forse verstrengingen. Onder meer minister van Volksgezondheid Frank Van
Erika Vlieghe
Infectiologe
“Het woord lockdown heeft een wrange nasmaak. We moeten goed nadenken over bijkomende maatregelen. Anders dreigen we in een situatie te komen die erger is dan die van in maart.”
denbroucke (sp.a) gaf aan eerst het effect van de recentste aanscherpingen te willen afwachten. Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) wil daarentegen wel onmiddellijk strengere maatregelen. De Vlaamse regering staat dan weer fors op de rem om verstrengingen door te voeren in sectoren die ze bijna volledig in eigen handen hebben: sport, cultuur en onderwijs.
Eindelijk barometer
Morgen komt een nieuw Overlegcomité bijeen, waarin de verschillende regeringen hun visie op de huidige coronasituatie op tafel zullen leggen. Ook de barometer van coronacommissaris Pedro Facon zal er zeker gefinaliseerd worden. Die coronabarometer is al zo goed als klaar, en geeft momenteel niveau vier aan, maar verschillende sectorspecifieke protocollen, zoals die van de evenementen en sportwedstrijden, moeten er nog hun plaatsje in krijgen.
Verwacht wordt dat de integratie van die protocollen sowieso gepaard gaat met verstrengingen, zij het onrechtstreeks. Zo functioneert de cultuursector op dit moment nog onder code geel: een onhoudbare situatie in vergelijking met andere strenge maatregelen. Als de cultuurprotocollen aan de barometer worden gekoppeld, lijkt het onvermijdelijk dat ook daar een strengere kleurcode zal gelden. Zo kan het zijn dat de bezoekersaantallen teruggeschroefd worden. Er gaan zelfs stemmen op om bepaalde voorzieningen, zoals musea, opnieuw te sluiten.
Dat ook de bezoekerscapaciteit voor sportwedstrijden naar beneden bijgesteld zal worden, lijkt eveneens een certitude. Ook daar werkt de sector, in samenspraak met de bevoegde minister, aangepaste protocollen uit. Maar de coronacommissaris moet die nog goedkeuren, in afwachting van het Overlegcomité van morgen. Een proces waar sommige sectoren in Vlaanderen met argwaan en zenuwachtigheid naar kijken. Bij N-VA pleit men bijvoorbeeld openlijk voor maatregelen op maat in plaats van een one size fits
all-oplossing.
Of het Overlegcomité verder wil gaan dan de sectorspecifieke maatregelen die Pedro Facon op tafel legt, zal nog moeten blijken. Maar veel animo om richting een nieuwe lockdown te evolueren, is vooralsnog nergens in de Wetstraat te bespeuren. Nog niet. Er wordt verwezen naar de maatregelen die gouverneurs of burgemeesters extra kunnen nemen en de hoop dat iedereen stilaan de ernst van de situatie begint in te zien. Gebeurt dat echt niet, dan is er nog altijd een stok achter de deur: “We kunnen zo’n lockdown 2.0 jammer genoeg ook niet uitsluiten.”
Emmanuel André
Microbioloog
“Ik begrijp echt niet waarom we de recepten uit de eerste golf niet hanteren.
Een verbod op niet-essentiële verplaatsingen moet er sowieso komen.”