Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
Taxisector vraagt financiële compensatie voor nachtklok
Bedrijven en taxifederatie willen zelfde hulp als horeca-uitbaters
Door de invoering van de nachtklok nemen ’s nachts heel wat minder mensen een taxi. Doe daar nog eens de verplichte sluiting van cafés en restaurants bovenop en het is een feit: ook de taxisector bloedt. “Er moet een financiële tegemoetkoming komen. We kunnen amper ons hoofd boven water houden”, klinkt het bij verschillende Antwerpse taxibedrijven.
“Wij zijn voor een groot deel afhankelijk van het horecagebeuren en van toerisme”, zegt Steve Van Avermaet, zaakvoerder van DTM Taxi. “Als die sectoren klappen krijgen, geldt dat ook voor ons. Nu komt daar de invoering van de nachtklok nog eens bovenop. Waar wij ’s nachts op een weekdag normaal twintig voertuigen hebben rondrijden en in het weekend vijftig, zijn dat er nu amper nog twee. Dat doen we omdat we het toch als onze plicht beschouwen om nog voor een minimale dienstverlening te zorgen bij noodgevallen.”
De Belgische taxifederatie (Febet) heeft haar chauffeurs na juridisch advies toelating gegeven om ’s nachts te blijven rijden. De sector vindt dat taxi's een openbare nutsdienst zijn en dus operationeel mogen blijven. De federatie vraagt nu aan minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) economische steun voor taxi’s. “We willen dezelfde hulp krijgen als de horeca”, zegt voorzitter Khalid Ed-Denguir.
“Het is nodig om even op tafel te kloppen”, vindt ook Van Avermaet. “Het is heel moeilijk voor ons om het hoofd boven water te houden. Ik ken een aantal taxibedrijven in Antwerpen die al kopje-onder zijn gegaan. Dat is toch een signaal dat de nood hoog is om in te grijpen.”
60% minder omzet
Bij Virk Abdul, zaakvoerder van Global Taxi Antwerpen, is het lastig om te overleven. “Ik run een klein bedrijfje. Normaal rijden er ’s nachts zes taxi’s van mij rond. Nu is er geen enkele. Ik draai 60% minder omzet in vergelijking met vorig jaar. Ik werk om mijn kosten te kunnen betalen. Ik heb een beetje gespaard, maar lang houd ik dit niet meer vol. Nog twee, hooguit drie maanden. Dan gaan we failliet. Ik hoop echt dat er steun komt”, zegt Virk Abdul.
“Onze chauffeurs lijden erg onder deze situatie”, zegt Van Avermaet. “Een deel van hen staat al sinds het begin van de coronacrisis op technische werkloosheid.” Eddy Verbert (63) is een van de gelukkigen die wel nog aan het werk is. Overdag kan hij werken bij DTM Taxi. “In het begin van het jaar was ik drie maanden technisch werkloos. Toen was het rampzalig, nu hebben we gelukkig wel nog klanten en kan ik blijven rijden. Maar mijn collega’s die ’s nachts werken, lijden serieuze verliezen.”
“Het is om moedeloos van te worden”, zegt Koen Van Oorschot van Antwerp-Tax. “Telkens wanneer de maatregelen versoepelen, groeien we zachtjes, om niet veel later weer terug te vallen. Normaal gezien rijden tijdens het weekend meer dan honderd voertuigen van ons ’s nachts uit. Met de invoering van de nachtklok en de sluiting van de horeca zal dat de komende weekends absoluut niet het geval zijn. Sinds deze week staan er weer een pak meer van onze chauffeurs op technische werkloosheid. ’s Nachts kunnen we alleen nog mensen voor essentiële verplaatsingen vervoeren: loodsen of zeemannen die aan boord van een schip moeten geraken of mensen die naar het ziekenhuis moeten.”
Koen Van Oorschot vraagt ook om een financiële compensatie. “Bij heel wat collega’s is de emmer al aan het overlopen. Wij trekken het nog wel een tijdje. Maar we hebben niet jarenlang hard gewerkt om al ons geld als sneeuw voor de zon te zien verdwijnen.”
“We krijgen nu wel uitstel van betaling van onze sociale lasten, maar vanaf het ogenblik dat we die in één keer op tafel moeten leggen, zal het pas echt een bloedbad worden”, waarschuwt Van Avermaet nog.
Virk Abdul
Zaakvoerder Global Taxi Antwerpen
“Ik run een klein bedrijf. Normaal rijden er ’s nachts zes taxi’s rond van mij. Nu is er geen enkele.”