Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
500.000 euro winst wordt … 9 euro: 66-jarige sleept Nationale Loterij voor rechter
Testreeks kwam online in plaats van winnende cijfers
Het zal je maar overkomen: het ene moment denk je 500.000 euro te winnen met een kansspel van de Nationale Loterij, een uur later schiet van die winst in werkelijkheid nog 9 euro over. Het overkwam een 66-jarige vrouw uit Brasschaat maandag. De Nationale Loterij spreekt van een communicatiefout.
Zoals wel vaker speelde de 66-jarige Angelique, die liever niet met haar echte naam in de krant komt, maandag mee met Keno, een kansspel van de Nationale Loterij. “Je kan voor weinig geld meespelen en toch veel winnen”, zo legt de vrouw uit Brasschaat uit.
Als Angelique ’s avonds online de winnende cijfers bekijkt, kan ze haar ogen niet geloven. Ze blijkt maar liefst twee rijen van telkens tien cijfers juist te hebben. Goed voor tweemaal 250.000 euro. Ze blijkt echter niet de enige winnaar die avond. “Dat vond ik absurd. Tien juiste cijfers hebben, dat valt echt niet vaak voor.” Maandag waren er maar liefst 154 winnaars in rang 1.
9 euro
Ook absurd: de winnende cijfers zelf. Bij een Keno-trekking rollen twintig willekeurige nummers tussen 1 en 70 uit de trommel. Volgens de website van de Nationale Loterij waren dat maandag: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8… netjes oplopend tot en met 20. Omdat het zwart op wit online staat, leek er echter geen vuiltje aan de lucht. “Alles kan bij de Lotto”, aldus Angelique.
Omdat er zoveel winnaars zijn, moet de pot verdeeld worden en krijgt iedere winnaar zo’n 32.000 euro. “Jammer, maar 64.000 euro (de vrouw had twee keer tien cijfers goed, red.) is nog steeds heel veel geld en dat was natuurlijk meer dan welkom. Ik was zó blij dat ik gewonnen had.”
Nog geen uur later dondert Angelique echter van haar wolk. “Ik belde mijn zoon op met het goede nieuws, maar toen stonden er compleet andere cijfers online. Plots had ik geen 500.000 euro of 64.000 euro meer gewonnen. Mijn winst bedroeg nog slechts 9 euro. Ik snapte er helemaal niets van en heb die nacht geen oog dicht gedaan. Dit is zo onrechtvaardig.”
Testreeks
Bij de Nationale Loterij zijn ze op de hoogte van het voorval. Sinds maandagavond kreeg de klantendienst namelijk meerdere oproepen over die bewuste Keno-trekking. “Er was maandag inderdaad een probleem met de online resultaten van Keno en Joker+”, bevestigt An Lammens van de Nationale Loterij.
“Onder leiding van de gerechtsdeurwaarder is er maandag een correcte Keno-trekking gebeurd in de Lottery Shop in Brussel. Er is echter iets fout gelopen in de communicatie van de cijfers en de berekening van de winst”, aldus Lammens. “Online verscheen namelijk zo’n uur lang een testreeks: voor Keno zijn dat de cijfers 1 tot 20 en voor Joker+ 1 tot 6 en sterrenbeeld Ram, het eerste uit de reeks.”
Een menselijke fout lag aan de oorzaak. “Het is de eerste keer dat het op deze manier fout liep, maar er werd wel een oplossing gezocht en gevonden”, zegt Lammens. “We begrijpen natuurlijk de ongelofelijke teleurstelling bij de betrokken personen en willen ons duizendmaal excuseren voor de communicatiefout. We kunnen hen echter niet uitbetalen, want de trekking zelf is correct verlopen.”
Angelique laat het er niet bij en nam intussen een advocaat in de arm. “Het is duidelijk dat het een en anders is misgelopen bij de Keno-trekking”, aldus mr. Philippe Bernaerts. “We onderzoeken juridisch welke stappen we kunnen ondernemen.”
Test Aankoop
Ook bij Test Aankoop liepen de voorbije dagen verschillende telefoontjes van kwade Keno-spelers binnen. “In bepaalde gevallen kunnen fouten gerechtvaardigd zijn, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan: er moet worden aangetoond dat de fout onvermijdelijk was en dat de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen vooraf zijn genomen”, zegt Simon November van Test Aankoop.
“Ook moet worden aangetoond dat de trekking onder de voorgeschreven voorwaarden is uitgevoerd. De Nationale Loterij moet, om het duidelijk te zeggen, met concrete bewijzen beargumenteren en uitleggen wat er is gebeurd.”