Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
Het virus stopt niet aan de taalgrens
Wie ernstig ziek wordt van corona, kan er niet meer op rekenen dat hij in een ziekenhuis dicht bij huis wordt opgenomen. Zo erg is de situatie nu geworden. De Antwerpse ziekenhuizen Sint-Augustinus, Sint-Vincentius en Sint-Jozef lieten dit weekend weten dat ze geen nieuwe coronapatiënten meer kunnen opnemen, omdat er geen bedden meer vrij zijn. De patiënten worden nu doorverwezen naar andere ziekenhuizen.
Ook het Heilig Hartziekenhuis in Mol neemt geen nieuwe patiënten meer op, omdat verschillende artsen, medewerkers en patiënten op de dienst geriatrie positief hebben getest. De hoofdarts van het ziekenhuis zegt dat het virus wellicht is binnengebracht door bezoekers die lichte symptomen hadden, of die in afwachting van hun testuitslag toch naar het ziekenhuis kwamen. Je kan je afvragen waar het verstand van die mensen gebleven is. De situatie in Mol is geen alleenstaand geval. De politie legde zondagochtend een feestje met veertig mensen stil in een nachtclub in Maasmechelen. En in Lochristi raakten twintig mensen van de seniorenvereniging OKRA besmet nadat ze aan tafel hadden gezeten met twee besmette personen die nog aan het wachten waren op hun testresultaat.
In deze harde tijden hebben we meer dan ooit de verantwoordelijkheidszin van alle burgers nodig. Daarnaast ontbreken ook twee andere dingen: duidelijkheid en een perspectief. De duidelijkheid ontbreekt omdat er in verschillende regio’s in dit land andere regels gelden. Brussel en Wallonië hebben bijvoorbeeld de sportclubs en zwembaden gesloten, Vlaanderen niet. Brusselse sporters kunnen dus gaan fitnessen en zwemmen in de Vlaamse rand. Het is een illusie om te denken dat het coronavirus stopt aan de taalgrens. Daarom lijkt het beter om in deze crisissituatie naar duidelijke en strenge regels te gaan die gelden voor iedereen.
Even erg is het gebrek aan perspectief. Er wordt nu al weken gesproken over de coronabarometer, die ons moet vertellen wat er mogelijk is bij een bepaald niveau van besmettingen. Maar die barometer is er nog steeds niet. Hij zou nochtans moed kunnen geven. Bijvoorbeeld: als we het aantal besmettingen met z’n allen kunnen terugdringen naar een bepaald niveau, mogen de restaurants weer open. De politici moeten dus opnieuw in actie komen. Want als onze ziekenhuizen verzuipen, hebben we als natie collectief gefaald.