Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
Alarmtoestand in Spanje kan tot mei 2021 duren
Italië legt horeca, cultuur en sport aan banden om Kerstmis te redden
In Spanje stijgt het aantal besmettingen en de premier wil zijn handen vrij hebben om maatregelen te treffen. Italië treft nu strengere maatregelen om Kerstmis te redden.
De Spaanse regering heeft voor het hele land (behalve de Canarische eilanden) de avondklok afgekondigd. Tussen elf uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends mag in principe niemand naar buiten. Deze maatregel is de eerste sinds de regering zondagochtend opnieuw de alarmtoestand heeft uitgeroepen. Daarmee krijgen de regionale en de nationale regering meer bevoegdheden om cruciale maatregelen te treffen. In eerste instantie zal de alarmtoestand, zoals wettelijk voorzien, twee weken duren, maar premier Sánchez houdt er rekening mee dat deze uitzonderingstoestand tot volgend jaar mei kan blijven duren. Het parlement zal daar een van de komende dagen over stemmen. Experts zijn van mening dat zes maanden nodig zijn om de tweede golf van het coronavirus en de meest gevaarlijke periode van de pandemie te overwinnen, zei de Spaanse premier. Gisteren telde het land 1.046.132 besmettingen, een van de hoogste cijfers in Europa. “De toestand die we nu meemaken, is extreem”, zei premier Sánchez na afloop van de speciale ministerraad.
Ook Italië verstrengt
Nadat Italië in mei zijn lockdown had opgeheven, zijn ook daar weer verstrengingen ingevoerd. Vanaf maandag moeten bars en restaurants om zes uur ’s avonds sluiten en worden cultuur en sport aan banden gelegd. Leerlingen van het middelbaar onderwijs moeten zo veel mogelijk thuis les volgen. De verstrengingen blijven zeker tot 24 november van kracht. ‘Als we deze maatregelen respecteren, dan kunnen we de curve onder controle houden en moeten we tijdens de kerstperiode niet alles sluiten’, zei premier Giuseppe Conte.
Hij probeert een lockdown te
Een uitgestorven Benidorm in juni. De uitzonderingstoestand in Spanje kan mogelijk nog tot mei volgend jaar duren.
vermijden, maar hij merkt dat de minder strenge maatregelen de verspreiding van het virus niet hebben tegengehouden. Zaterdag telde het land 19.644 nieuwe besmettingen, meer dan 1.100 patiënten
liggen op Intensieve Zorg.
De aangekondigde verstrenging heeft in sommige steden, waaronder Napels en Rome, tot protesten geleid.