Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
Ook chemiebedrijven experimenteren met 5G
Covestro laat operatoren vanop afstand machines inspecteren
Drie chemiebedrijven in de Antwerpse haven hebben samen met telecomoperator Orange Belgium het supersnelle 5G-netwerk uitgetest. Met dat netwerk kunnen ze papier besparen, sneller en efficiënter werken en de veiligheid vergroten. Maar de definitieve uitrol is ten vroegste voor 2022.
Vandaag surfen we met een 4Gnetwerk. Dankzij dat netwerk kunnen we filmpjes in hoge kwaliteit bekijken op onze smartphone en snel met elkaar communiceren via sociale media. Het 5G-netwerk is nog honderd tot tweehonderd keer sneller dan het 4G-netwerk, maar het is nog niet breed uitgerold in België. Toch worden er al testen mee gedaan.
Vorige week presenteerde de haven Minerva, een 5G-netwerk met een tijdelijke licentie. De haven gebruikt die licentie om schepen veiliger te slepen. Er vaart een sleepboot voor een schip en een sleepboot achter een schip. Met 5G kan de ene sleepboot met beweegbare camera’s live zien wat de andere aan het doen is, omdat de beelden heel snel en aan een hoge kwaliteit worden doorgestuurd. De haven maakt daarvoor gebruik van een privaat netwerk van het bedrijf iSea.
Covestro laat papierberg verdwijnen
Ook telecomoperator Orange Belgium is gestart met het testen van 5G bij drie chemiebedrijven in de Antwerpse haven. Een van de deelnemende bedrijven is Covestro, een bedrijf dat onder meer aniline maakt, een stof die uiteindelijk terechtkomt in isolatiemateriaal.
“We hebben enkele dagen testen gedaan met 5G en die zijn ons goed bevallen”, zegt Ann De Bie, woordvoerder van Covestro. “Stel dat er iets mis is met een machine. Een operator moet zonder 5G ter plaatse gaan om te kijken wat er scheelt, daarna op zijn bureau zoeken naar het papieren plan van die machine en vervolgens een oplossing zoeken. Met 5G verliezen onze mensen geen tijd meer met het zoeken naar het juiste papier, omdat we een supersnelle en betrouwbare internetverbinding kunnen aanleggen op de plaats waar de machine staat. De operator kan dan met een laptop naar de machine gaan en ter plaatse het plan raadplegen.”
De onzichtbare collega
Covestro is tijdens de experimenten met 5G nog een stap verder gegaan. De technicus is bij een van de testen niet met een laptop naar een machine gegaan, maar draagt in plaats daarvan een ‘slimme bril’ die de QR-code van de machine kan scannen. Vanaf dat moment vervult de bril van de technicus de functie van een computerscherm. Door de glazen van de bril ziet de technicus de technische informatie over de machine, en door spraaktechnologie kan hij inzoomen op bepaalde onderdelen. Hij zegt bijvoorbeeld ‘toon afbeelding 1’, en het computerscherm doet dat dan. Zo moet de technicus geen laptop meer vasthouden, en heeft hij de handen vrij om ingrepen te doen.
Bovendien kan de technicus een onzichtbare collega uitnodigen. “Hij kan iemand die in de controlekamer zit toestemming geven om rechtstreeks mee te kijken door zijn bril”, zegt Peter Verdonck, manager bij Covestro. “De persoon in de controlekamer kan aanwijzingen geven over wat de ingenieur op het terrein moet doen, zonder dat hij zelf ter plaatse moet gaan. Zo verkleint de kans op ongelukken en winnen we tijd”, zegt Peter Verdonck.
Borealis en BASF doen mee
Ook Borealis en BASF hebben het 5G-netwerk uitgetest. Borealis wil 5G gebruiken om de kwaliteitscontroles tijdens het productieproces te verbeteren en te versnellen. BASF heeft 5G getest om de werking van de eigen brandweer te verbeteren. “We kunnen dankzij 5G bijvoorbeeld live beelden van een brand doorsturen naar onze brandweerploeg, zodat die op voorhand kan inschatten wat ze ter plaatse gaat aantreffen”, zegt Sabine Rys, woordvoerder van BASF.
De testen van de drie chemiebedrijven met 5G zijn afgelopen. De testlicentie van Orange Belgium verloopt eind november. “We hopen dat de federale regering zeker tegen eind 2021 5G lanceert”, zegt Werner De Laet, 5G-specialist van Orange. “Dan kunnen we het netwerk bij havenbedrijven in 2022 uitrollen.”
Wat zegt de federale regering?
In het akkoord van de federale regering staat dat er op korte termijn een draagvlak bij alle stakeholders wordt gecreëerd voor de invoering van 5G. “Daarbij wordt rekening gehouden met de wetenschappelijke informatie (inclusief gezondheidsaspecten), net als de veiligheidsaspecten, de impact op het energieverbruik en de bevoegdheden van de deelstaten”, zo klinkt het in de regeringstekst. Bevoegd minister Petra De Sutter (Groen) kan nog geen precieze timing geven voor de uitrol van het netwerk.