Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
“Nog twee weken wachten
Vier vragen aan biostatisticus Geert Molenberghs
“Zonder de ingevoerde ingrepen zou 80% van alle ziekenhuisbedden op intensieve zorgen begin november vol liggen.” Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs, die samen met zijn team voorspellingen maakt over hoe het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in ons land zal evolueren. We leggen hem vier vragen voor.
Wordt dit de week van de waarheid in de cijfers?
“Niet helemaal. De eerste verstrenging, waarbij we maximaal drie nauwe contacten mochten hebben buiten het gezin en de cafés om 23u moesten sluiten, was niet voldoende om het aantal besmettingen echt naar beneden te krijgen. De tweede verstrenging, waarbij we maar één nauw contact buiten het eigen gezin mogen hebben en de horeca werd gesloten, zal wel een effect hebben. Maar die maatregel is pas vorige maandag ingegaan. Het duurt meestal ruim drie weken voor we het effect daarvan zien in het aantal ziekenhuisopnames. Dus we moeten nog twee weken wachten. Er zal wel al een eerste effect zijn begin november, omdat de horeca in Brussel al vroeger is dichtgegaan. Maar een echte daling van het aantal opnames komt pas de week erna.”
“De ingrepen waren hard nodig. Vandaag is ‘maar’ 35% van alle bedden op intensieve zorgen bezet. Als de regeringen geen strenge maatregelen hadden genomen, zouden er tegen begin november 1.600 mensen op intensieve zorgen liggen. En dan zou daar 80% van alle bedden vol liggen. Dat aantal had daarna nog verder kunnen stijgen.”
Hoe evolueren de cijfers in de provincie Antwerpen?
“We zien dat de stijging van het aantal besmettingen een beetje aan het vertragen is. Maar de toename van het aantal ziekenhuisopnames is nog altijd fors. Nu worden er elke dag zo’n 40 mensen opgenomen in de ziekenhuizen in de provincie Antwerpen. Tegen het einde van de maand zal dat op 50 per dag liggen. Dat is nog altijd fors onder de piek van ongeveer 75 per dag in maart en april, maar het is best mogelijk dat we begin november verder richting die vorige piek stijgen.” “Ik moet daar wel bij zeggen dat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in heel België bijna dubbel zo hoog is als in de