Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
CORONATELEX
Ziekteverzuim fors afgenomen
sinds lockdown. Het korte ziekteverzuim in België, een afwezigheid voor één maand of minder, is na de lockdown van dit voorjaar met gemiddeld 16% gedaald. Dat blijkt uit een analyse van Acerta, gebaseerd op de gegevens van bijna 30.000 bedrijven. Het hrdienstenbedrijf ziet als grootste oorzaak het succes van thuiswerk. “De Belg neemt minder vaak ziekteverlof, omdat hij in een thuiskantoor meer zelf zijn werkuren comfortabel kan indelen en minder stress ondervindt om de verplaatsing naar kantoor te maken”, luidt het.
Verhuizen mag, ook bij code
rood. De Vlaamse regering heeft de kleurencodes voor het woonbeleid goedgekeurd. Aan de hand van vier scenario’s moet duidelijk worden wat wel en niet mag in de woonsector. Bij ‘groen’ verloopt alles zoals voor corona. Bij ‘geel’ en ‘oranje’ moeten niet-essentiële contacten beperkt worden, maar bijvoorbeeld een huur- of koopovereenkomst, of een notariële akte kan op kantoor ondertekend worden met inachtneming van de voorzorgsmaatregelen. Bij ‘rood’ wordt maximaal contact vermeden en wordt zo veel mogelijk via mail en webcam gewerkt. Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) kondigt deze week code oranje af. Verhuizen mag altijd, ook in code rood.
Meer dan 11.000 nieuwe Vlaamse zaken tijdens lockdown.
Tijdens de lockdown dit voorjaar lag het aantal starters beduidend lager dan vorig jaar. Een logische terugval, gezien de moeilijke omstandigheden. Toch waren er mensen die de stap naar ondernemerschap hebben gezet: er waren 11.024 starters in maart, april en mei in Vlaanderen. Mogelijk zal een deel van die starters net voor de coronacrisis al de voorbereidingen hebben getroffen, bijvoorbeeld het huren van een pand, waardoor ze de stap wel moesten zetten. De maanden juni, juli en augustus kennen een duidelijke inhaalbeweging. Dat toont volgens Unizo een grote motivatie aan om voor eigen rekening te willen starten. De starterscijfers van september tonen opnieuw een lichte daling.
Johnson & Johnson gaat proeven met vaccin hervatten.
Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson bereidt zich voor om de klinische proeven met een mogelijk coronavaccin te hervatten. De testen werden recent stilgelegd omdat een van de deelnemers ziek was geworden. Het vaccin van Johnson & Johnson zit in de zogenaamde derde fase van de klinische proeven. Daaraan nemen 60.000 mensen deel. Zij krijgen voorlopig geen nieuwe doses meer toegediend.
“Na een grondige evaluatie van ernstige medische gebeurtenis bij een deelnemer werd geen duidelijke oorzaak vastgesteld”, meldt de farmagigant. “Het bedrijf heeft geen enkel bewijs gevonden dat het kandidaat-vaccin de oorzaak van de gebeurtenis was.” Het bedrijf onderstreepte eerder al dat het opduiken van ziektes, “ook ernstige”, niet onverwacht is bij massale klinische proeven.