Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
Burgemeesters willen opnieuw info over besmette inwoners ontvangen
Lokale initiatieven tegen corona vallen stil
“Sinds 9 oktober krijgen we geen adresgegevens meer van besmette personen in onze gemeente”, zegt Johan De Ryck, burgemeester van Ranst. “Onbegrijpelijk, nu het aantal besmettingen stijgt.” Het Agentschap Zorg en Gezondheid stelt dat lokale initiatieven om het virus in te perken daardoor niet in het gedrang komen.
Tot voor twee weken kregen de burgemeesters namen en adresgegevens door van besmette personen in hun gemeente. “Zij werden dan door een maatschappelijk assistent opgebeld. Er werd gekeken of ze hulp nodig hadden en of ze om een of andere reden problemen hadden om in quarantaine te gaan”, legt burgemeester van Ranst Johan De Ryck (N-VA) uit. “We vroegen ook of ze wisten waar ze besmet waren, zodat we clusters konden vaststellen. Zo hebben we bijvoorbeeld een tafeltennisclub gesloten, vier dagen voor het Agentschap die cluster had ontdekt.”
“Maar plots is er dus discussie over de toegang tot patiëntgegevens op lokaal niveau vanwege het medisch geheim en de patiëntenrechten. Dat burgemeesters gehouden zijn aan het beroepsgeheim, wordt door het Agentschap Zorg en Gezondheid in twijfel getrokken. Op een moment dat het aantal besmette personen stijgt, is die houding onbegrijpelijk.”
“Er is geen wettelijke basis om patiëntengegevens over te maken aan politiek gemandateerden”, reageert Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap. “Maar we blijven lokale initiatieven wel mogelijk maken. In elk lokaal gebied is er een medisch verantwoordelijke die toegang heeft tot de gegevens. Die schakelt mensen met een sociaal profiel in om patiënten te begeleiden, een clusteronderzoek op te starten, enzovoort. Er is bovendien een decreet in de maak dat de toegang tot deze gegevens voor burgemeesters mogelijk kan maken, maar daarover wordt nog gepraat in het parlement.”
Gericht ingrijpen
Ook gouverneur Cathy Berx nuanceert. “Uiteraard moeten burgemeesters goed geïnformeerd worden. Maar dat veronderstelt niet dat de naam- en adresgegevens van alle coronapatiënten systematisch aan hen moeten worden overgemaakt. Dat moet enkel als de burgemeester beleidsmatige beslissingen moet nemen of gericht moet kunnen ingrijpen. Bijvoorbeeld wanneer iemand zich niet aan de quarantaineplicht houdt.”