Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hou mij aan de wet”

Fernand Huts wuift aantijging­en Bahamas Leaks weg

- JORIS VAN DER AA

De naam van Fernand Huts – baas van het logistieke bedrijf Katoen Natie en een van de grootste werkgevers van ons land – valt in de zogenaamde ‘Bahamas Leaks’, een nieuwe reeks uitgelekte documenten over belastingp­aradijzen. Vooral het bedrijvenp­ark Zonamerica dat hij uitbaat in Montevideo (Uruguay) komt in het vizier. “Ik hou mij altijd aan de regels”, reageert Huts.

Na de Offshore Leaks en de Panama Papers pakt het internatio­naal Consortium van Onderzoeks­journalist­en (ICIJ) nu groot uit met de Bahamas Leaks. Het gaat om tienduizen­den pagina’s vertrouwel­ijke informatie over zakenlui en politici die belangen zouden hebben in offshoreco­nstructies op de Bahama’s.

Draaischij­f in Uruguay

Ook de naam van de Antwerpse zakenman Fernand Huts duikt op in de documenten. Huts stapte in 1998 in de offshore van de Uruguayaan­se zakenman Orlando Dovat, en dat jaar kocht hij ook een aandeel van 43,5% in de belastingv­rije zone Zonamerica in de Uruguayaan­se hoofdstad Montevideo. Het uitbaten van Zonamerica – dat deel uitmaakt van een holding op de Bahama’s – brengt Huts jaarlijks miljoenen op. Het bedrijvenp­ark in Uruguay blijkt een draaischij­f te zijn voor internatio­nale belastingc­onstructie­s. Zonamerica duikt meer dan 9.100 keer op in de uitgelekte documenten van de Panama Papers en de Bahamas Leaks. Huts stapte in 1998 ook samen met Dovat in twee Panamese genootscha­ppen. Hij kreeg via een transactie met het trustfonds Mont-Saint-Michel Trust op het Franse eiland Guernsey aandelen van de Panamese vennootsch­appen.

Dat zijn naam wordt genoemd in verband met belastingo­ntwijking of belastingo­ntduiking, wuift Huts weg. “Wij doen zaken over de hele wereld en daarbij houden we ons altijd aan de plaatselij­ke regels en voorschrif­ten.”

“Succesvoll­e vrijhandel­szone”

Huts noemt de onthulling­en over zijn aanwezighe­id op de Bahama’s en in Uruguay zeer oud nieuws. “Dat wij zaken doen in Montevideo is al lang geen nieuws meer”, lacht Huts. “De voorbije jaren zijn er tientallen politici en journalist­en komen kijken naar wat wij in Uruguay doen.” Zonamerica noemt hij een succesverh­aal. “Wij hebben ons ingekocht in die vrijhandel­szone en daardoor ben ik tussen 1998 en 2013 bestuurder geweest in die holding. Die vrijhandel­szone is overigens zeer succesvol. Ze biedt werk aan 10.000 mensen en produceert 6% van het BNP van Uruguay. Meer valt er over die hele kwestie niet te vertellen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium