Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op negen tenen naar de zege

Wie doet een oppermacht­ige Wout van Aert wat?

- MAARTEN DELVAUX

Ook in de Verenigde Staten is er voorlopig geen kruid gewassen tegen een oppermacht­ige Wout van Aert. Vandaag keren de wereldkamp­ioen en bij uitbreidin­g het hele veldritpel­oton terug naar huis. De Wereldbeke­rwedstrijd­en in Las Vegas en Iowa City werden een triomftoch­t voor Van Aert. ”Neen, ik ben helemaal niet onklopbaar.”

Zelfs een barst in de teen kon een weergaloze Wout van Aert er niet van weerhouden om zaterdag in Iowa City de tegenstand op een hoopje te rijden. Na een mislukte start veroorzaak­t door een stukje hout in zijn derailleur, reed én liep de wereldkamp­ioen in een mum van tijd de kloof dicht op leider Laurens Sweeck. Twee ronden van het einde liet hij hem vervolgens ter plaatse. Van Aert gaf achteraf toe dat hij zelfs al lopend weinig last had van zijn geblesseer­de teen. “Alleen in het begin van de race voelde ik die teen wat. De hitte speelde mij veel meer parten. Nooit reed ik een warmere race dan in Iowa City ( 29 graden,

red.). In de laatste ronde voelde ik de krampen in mijn benen opkomen.”

Van Aert won afgelopen week telkens op imponerend­e wijze de drie crossen in de VS waar hij aan deelnam. De dominantie van vorig seizoen gaat gewoon verder. “Nee, ik ben niet onklopbaar. Vorig jaar kende ik na een uitstekend­e start ook een mindere periode. En vanaf volgend weekend staan er opnieuw twee frisse Nederlande­rs ( Mathieu van der Poel en Lars van der Haar, red.) aan de start. Al komen ze wel terug uit blessure en missen ze wedstrijdr­itme.”

Zwartgeelr­ood

Het wordt inderdaad tijd dat Van der Poel en Van der Haar opnieuw het veld induiken. Na twee wedstrijde­n in de VS kleurt de volledige top tien van de stand in de Wereldbeke­r zwart-geel-rood. Eerste niet-Belg is de Nederlande­r Thijs van Amerongen op de elfde plaats. De internatio­nalisering van het veldrijden is nog steeds een werkpunt.

Een opsteker voor de Belgische toekomst van de sport is het wel, zeker gezien de leeftijden van de top tien in beide wedstrijde­n. Op ‘oudje’ Kevin Pauwels na bestaat de top zes in de stand van de Wereldbeke­r tot nu toe uit renners jonger dan 23 jaar: Wout van Aert, Laurens Sweeck, Toon Aerts en Michael Vanthouren­hout zijn 22 jaar, Quinten Hermans is er 21. Maar een sluitend antwoord op de sterkste youngster hebben ze nog niet gevonden. “Ik probeerde Wout vandaag pijn te doen, maar ik heb mezelf meer pijn gedaan dan hem”, verwoordde een moedige Sweeck het gevoel van de jonge tegenstand.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium