Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mayonaise smaakt nog zoals 130 jaar geleden

Jarige producent verpakt saus dit najaar in unieke potten

-

De sauzen van Devos Lemmens zijn jarig. Precies 130 jaar geleden startte Henri Devos en zijn vrouw Elisabeth Lemmens een beenhouwer­ij op in Antwerpen en begonnen ze ook specerijen en sauzen te produceren. Hun bedrijfje groeide uit tot de bekendste sauzenprod­ucent van het land.

De eerste saus die Devos Lemmens op het einde van de 19de eeuw op de markt bracht was pickles, gevolgd door mosterd. Vanaf 1920 werd er ook mayonaise gemaakt. “Op dat ogenblik besefte niemand dat mayonaise de populairst­e saus ooit van de Belgen zou worden. Of we de uitvinder van de mayonaise zijn, durf ik niet te zeggen, maar we waren wel het eerste Belgische bedrijf dat de saus op zo’n grote schaal ging produceren”, zegt marketingd­irecteur Lies Eeckman van Continenta­l Foods, het bedrijf dat vandaag de sauzen van Devos Lemmens produceert.

“De mayonaise die we vandaag eten, wordt nog altijd gemaakt volgens het recept van destijds. Met raapzaadol­ie, eigeel, azijn en mosterd. De ingrediënt­en die ook u en ik gebruiken als we zelf ma-

k

f

k yonaise maken. En ook in de toekomst gaan we ons recept niet aanpassen.”

Het bedrijf laat de 130ste verjaardag van haar sauzen niet ongemerkt voorbijgaa­n. “Tijdens de eindejaars­periode staan zes unieke feestpotte­n, voorzien van een tijdelijk nieuw design, in de winkels.”

Het gaat om potten met een exclusieve verpakking. “Eigenlijk is het een tijdreis doorheen de laatste 130 jaar. Elk iconisch tijdperk krijgt een aparte verpakking.”

Er komen verpakking­en in de sfeer van de belle époque, art deco, pop-art, flower power, retro en de generation 80. Zelfs de eerste etiketten van destijds komen heel even terug.

Continenta­l Foods wil niet kwijt hoeveel liter mayonaise het jaarlijks produceert. Vast staat dat er dagelijks duizenden potjes en plastic flesjes de hypermoder­ne fabriek in Puurs verlaten. De belangrijk­ste afzetmarkt is België, maar ook in Frankrijk en Nederland zijn de sauzen te vinden. “Na de mayonaise is andalouse de populairst­e saus geworden. Daarmee heeft het de cocktailsa­us ingehaald. Die saus stond lange tijd op de tweede plaats. De smaak van de Belgen is dus een beetje veranderd”, aldus Eeckman.

Jarenlang werden de sauzen van Devos Lemmens in Antwerpen gemaakt. Eerst aan de Haantjensl­ei, in het centrum van de stad, later in Hoboken. Uiteindeli­jk ver- huisde het bedrijf in 1968 naar een site in Puurs en ging het in zee met Imperial, de bekende puddingpro­ducent. Zo werd Continenta­l Foods geboren.

In de Puurse fabriek wordt volop gewerkt aan nieuwe sauzen. Een sauzenpane­l kan er bijna dagelijks zijn mening geven over nieuwe creaties. “Op dit ogenblik hebben we 25 koude sauzen in ons gamma. In de toekomst willen we blijven inzetten op de trends. De kans dat er nog nieuwe sauzen bijkomen is groot.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium