Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump legt bom onder democratie tijdens slotdebat Als Republikei­nse kandidaat eventuele nederlaag aanvecht, zijn gevolgen niet te voorspelle­n

-

Ik hou de suspense erin.” Dat is het zinnetje dat is blijven hangen na het laatste presidenti­ële debat. Donald Trump zal de uitslag van de verkiezing op 9 november afwachten voor hij beslist of hij die erkent of niet. Een hoogtepunt van zijn steeds luider klinkende bewering dat Clinton enkel kan winnen als de verkiezing­en vervalst worden. Een strategie waarvan niemand kan inschatten waarop die uiteindeli­jk zal uitdraaien. Zelfs geweld wordt niet uitgeslote­n. minderheid­sgroepen af te schrikken.

Het probleem waarop Trump alludeert, is de identifica­tie van de kiezer, die aan lokale regels is onderworpe­n. Zo volstaat het in New Mexico om je naam, adres en geboorteda­g op te geven om te mogen stemmen. Het zou de deur openzetten om de identiteit van Amerikanen die niet stemmen – of zoals Trump zei, zelfs dode Amerikanen – te misbruiken. Daar ziet hij de mogelijke hand van ‘zwarte’ fraudeurs in. Dat klinkt goed bij zijn blanke achterban. tin Levitt werden op meer dan 1 miljard uitgebrach­te stemmen in diverse verkiezing­en tussen 2000 en 2014 31 gevallen van bewuste fraude ontdekt.

41% van de kiezers gelooft dat de verkiezing hem op de een of andere manier ‘ontstolen’ kan worden. Bij de Republikei­nen loopt dat percentage op tot 73%, zo blijkt uit een poll voor Politico. Enkele weken geleden was dat nog 50%. Zijn beweringen over gesjoemel slaan dus aan. Het is een vreemde kronkel, aangezien 80% van de Republikei­nen zeker is dat zijn stem correct zal geregistre­erd worden. Het probleem zien ze bij stemmen van andere kiezers. Slechts de helft van de Republikei­nse kiezers denkt dat bij anderen alles volgens de regels verloopt. deel van de verantwoor­delijkheid draagt als er geweld volgt. Democraten spraken hun afschuw uit over het ondermijne­n van de democratis­che spelregels. Trump brengt een traditie van 260 jaar vreedzame machtsover­dracht in gevaar. De Democraten susten ook dat alles kalm zal blijven. Ze gaan ervan uit dat de voorsprong van Clinton groot genoeg zal zijn om elke theorie rond vervalste verkiezing­en te ontkrachte­n.

De aanloop naar de verkiezing­en verloopt uitzonderl­ijk gespannen. Geregeld kwam het bij meetings van Trump tot geweld. Rellen tussen pro en contra, critici die met harde hand uit de zalen werden verwijderd. Vorig week werd een Republikei­ns kantoor in North Carolina aangevalle­n met brandbomme­n. Het aantal haatmisdad­en tegen moslims is mede door de uitspraken van Trump in 2015 gestegen met 80%. Kandidaat-vicepresid­ent Mike Pence getuigde dat hij na een meeting werd aangeklamp­t door een man die beloofde dat als Clinton de verkie- zingen won, ze voor de revolutie.

klaar

stonden

Tientallen miljoenen kiezers volgen het discours van Trump, waaronder naar schatting 50.000 leden van dik 270 extreemrec­htse gewapende milities die de huidige nationale overheid niet erkennen. Enkele honderden fanatici zijn na een ‘slechte’ verkiezing­suitslag voldoende om te proberen de boel in de fik te steken. Vorige week vrijdag werden er zo drie gearrestee­rd door de FBI. Drie Clinton-haters en grote fans van Trump die lid zijn van de ‘Kruisvaard­ers’. Ze hadden vergevorde­rde plannen om met behulp van wagens vol explosieve­n een appartemen­tsblok in Garden City, Kansas op te blazen. Omdat er Somaliërs wonen. Hun aanslag moest het grote voorbeeld zijn voor de algemene oorlog tegen de moslims. De geplande datum: 9 november. De dag na de verkiezing.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium