Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Berlinde De Bruyckere naast Alain Platel in ‘Nicht schlafen’

-

Berlinde De Bruyckere is een van onze meest prominente beeldende kunstenaar­s van het moment, Alain Platel een van onze beste choreograf­en. In deSingel vinden ze elkaar dit weekend in de dansvoorst­elling

Nadat hij eerder volop de muziek van Bach en Monteverdi exploreerd­e, verlaat Platel zich ditmaal op de symfonieën en liederen van Mahler. Platel raakte geïnspiree­rd door deze componist, omdat hij de onzekerhei­d die er eind 19de eeuw heerste, en ook onze tijd tekent, zo goed wist te vatten. Ook toen hadden de media het over nieuwe technologi­eën, terrorisme of nieuwe vormen van communicat­ie. De wereld versnelde zonder dat het einde in zicht was. “Wat ik de laatste dagen lees over Donald Trump of Erdogan, over de terreur van IS, de Brexit en het nationalis­me overal in Europa, vertoond beangstige­nd veel parallelle­n met de tijd waarin Mahler leefde”, vertelt Platel in de brochure die bij de voorstelli­ng hoort.

Nicht

schlafen. “Vrienden die de voorstelli­ng al zagen, zeggen dat er een erg hedendaags gevoel van verwarring, angst, onzekerhei­d en explosief geweld uit spreekt.” Net als bij Mahler is de dansvoorst­elling samengeste­ld uit heel verschille­nde sferen. “Componist Steven Prengels en ik zien zijn muziek als een uitnodigin­g om zelf verder te Ik wilde haar bijvoorbee­ld meteen koppelen aan Afrikaanse meerstemmi­ge zang, die de Congolese zangers Boule Mpanya en Russel Tshiebua meebrengen. Zij brengen een heel eigen manier van zijn mee en zingen Pygmee-muziek met een heel bijzondere vorm van polyfonie en ritme.” Een voorliefde voor lijden en dood deelt Platel met beeldend kunstenare­s Berlinde De Bruyckere. Als decor voor ontwierp zij een beeld van dode paardenlic­hamen op een sokkel, als een verstilde herinnerin­g.

samplen.

Nicht schlafen

 ??  ?? Uit
Nicht Schlafen.
Uit Nicht Schlafen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium