Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oppermacht­ig Oostende

-

Oostende blijft ongenaakba­ar in België. De kustploeg veroverde tegen Limburg United voor de achttiende keer de Beker van België, de vijfde opeenvolge­nde keer onder coach Dario Gjergja.

Coach Dario Gjergja moest met Vincent Kesteloot, DJ Newbill, Corey Walden, Marko Kuridza, Marko Keselj en Jean-Marc Mwema deze campagne maar liefst zes nieuwe spelers inpassen. Na een aarzelend begin, vanwege interlandv­erplichtin­gen van verschille­nde internatio­nals met verlies in de Supercup en enkele nederlagen in de EuroMillio­ns League tot gevolg, is de kustploeg helemaal terug. Autoritair leider in de Euromillio­ns League en met winst in de finale van de Beker van België ook al zeker van een eerste prijs dit seizoen. Voor Oostende de achttiende Beker van België, de vijfde op een rij, en de 35ste prijs (met ook 17 titels) in de clubgeschi­edenis. De verdienste van architect Dario Gjergja. De Kroatische coach maakte van de selectie van de kustploeg ook dit seizoen weer een collectiev­e machine.

“Ik ben vooral fier dat nieuwe spelers als Mwema, Kesteloot, Walden en Newbill zich perfect integreerd­en in ons systeem. De andere spelers zijn uiteraard ook belangrijk. Zij hebben echter de ervaring. Dusan Djordjevic was vandaag weer de gids naar de winst.”

Tiende prijs voor Gjergja

Dario Gjergja boekte met Oostende een tiende opeenvolge­nde prijs (vijf- maal Cup en vijfmaal titel). Hij schrijft daarmee Belgische basketbalg­eschiedeni­s. Zijn strateeg op het terrein, de Servische guard Dusan Djordjevic, is zijn rechterhan­d en leidde Oostende mee naar al die triomfen. In de finale tegen Limburg United werd Dusan Djordjevic uitgeroepe­n tot MVP van de wedstrijd. Naast Djordjevic was ook het Antwerps duo Vincent Kesteloot - Jean-Marc Mwema bepalend. Kesteloot startte verschroei­end en Mwema was de overige drie kwarts de Mister Energy van Oostende. “Na drie verloren bekerfinal­es met Ant- werp Giants is het eindelijk prijs”, straalde Mwema.

De keuze van coach Dario Gjergja om in het slotkwart met een ‘kleine’ ploeg aan te treden was een schot in de roos. Een sneller en strak verdedigen­d Oostende drukte door naar een afgetekend­e zege. “Oostende verdedigde strak en wij vonden nooit ons ritme. Ja, we kwamen driemaal terug in de partij, maar werkten slecht af en pakten het momentum niet. Dan kom je tegen de machine van Oostende te kort”, jammerde coach Brian Lynch. Echtgenote Kim Clijsters was in het met 6.000 toeschouwe­rs gevulde Vorst Nationaal ook van de partij. “De bekercompe­titie was een mooi parcours. Toch is het jammer dat de kers ontbrak”, gaf Clijsters voor de camera's van Sporza mee.

 ??  ?? Het wordt haast een gewoonte: voor het vijfde jaar op een rij neemt Oostende de Beker mee naar de kust.
FOTO
MICHEL STEENSELS
Het wordt haast een gewoonte: voor het vijfde jaar op een rij neemt Oostende de Beker mee naar de kust. FOTO MICHEL STEENSELS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium