Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bouwvergun­ningen moet je respectere­n”

-

De website van het Agentschap Natuur en Bos is gecrasht. Meer dan 45.000 mensen wilden tegelijk controlere­n of er een ‘kwetsbaar bos’ op hun grond staat. Intussen vraagt Vlaams CD&Vfractievo­orzitter Koen Van den Heuvel om het bouwrecht van mensen met een verkavelin­gsvergunni­ng te respectere­n.

De Vlaamse Confederat­ie Bouw klaagde dinsdag in uw krant aan dat 698 hectare woongebied in de provincie Antwerpen ineens niet meer mag worden bebouwd, omdat er volgens Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) een bos op staat dat dringend moet worden beschermd.

De dagen erna wilden zo veel mensen de kaart met kwetsbare bossen op de webpagina van het Agentschap Natuur en Bos bekijken dat die website is gecrasht. “Op een bepaald moment probeerden meer dan 45.000 mensen tegelijk de kaart te raadplegen. Dat kon onze website niet aan”, zegt Marie-Laure Vanwanseel­e, woordvoers­ter van het Agentschap Natuur en Bos.

“De website heeft een dag platgelege­n, maar sinds donderdagn­amiddag staat de kaart er weer op. Het is nog niet mogelijk om via onze website bezwaren in te dienen. Dat moet voorlopig per brief. We hopen dat het in de loop van vrijdag wel via onze website zal kunnen.” Mensen die een bouw- of andere grond hebben waarop plots een kwetsbaar bos staat, kunnen nog tot 14 juli een bezwaar indienen.

Nog niet definitief

Het is twijfelach­tig of de soep van Schauvlieg­e even heet zal worden gegeten als ze werd opgediend. Haar partijgeno­ot Koen Van den Heuvel, fractielei­der voor CD&V in het Vlaams Parlement, pleit voor redelijkhe­id. “We moeten respect hebben voor de bouw- en verkavelin­gsvergunni­ngen die de Vlaamse overheid eerder heeft uitgereikt”, zegt Van den Heuvel. “Zulke docu- menten zijn niet om te lachen. n. We mogen niet in Sovjetacht­ige e toestanden terechtkom­en.”

Van den Heuvel benadrukt dat de kaart van Schauvlieg­e nog niet et definitief is. “De minister heeft ft een plan opgesteld. Nu loopt het openbaar onderzoek. Mensen kunnen unnen bezwaren indienen. We gebruikenu­iken dat onderzoek om de pijnpunten nten te achterhale­n.”

Ook Mechels burgemeest­er r en Vlaams Parlements­lid Bart Somers (Open Vld) wil het plan van Schauvlieg­e aangepast zien. “We moetenn de mensen rechtszeke­rheid geven. Er moet een eerlijke situatie tuatie komen. Dat is met het huidige e plan niet het geval.”

 ?? FOTO RR ?? Koen Van den Heuvel.
FOTO RR Koen Van den Heuvel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium