Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer bruto is niet langer minder netto

-

Meer bruto verdienen betekent binnenkort niet meer dat u daar minder netto van overhoudt. Dat kan het geval zijn voor 128.000 gepensione­erden die tussen 15.518 en 16.600 euro bruto per jaar verdienen. “De regering lost maar de helft van het probleem op”, reageert Yves Coemans van de Gezinsbond. “Want meer bruto is nog altijd niet meer netto.”

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) reageert tevreden. Hij had aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gevraagd om die zogenaamde ‘pensioenva­l’ op te lossen. Die wel zeer vreemde kronkel verdwijnt.

Wie meer bruto krijgt, zal dus niet langer minder netto ontvangen. “Dat is goed, maar het is toch ook wachten op het tweede deel waarbij meer bruto ook meer netto betekent”, zegt Yves Coemans. Die fouten in het pensioensy­steem gaan al langer mee. “Tot 2007 had je al het systeem waarbij je 687 euro belastinge­n moest betalen als je 1 cent meer verdien- de dan een bepaald bedrag. Dat hebben ze dan opgelost door een nieuw systeem, maar daar hadden ze dan weer geen rekening gehouden met de gemeenteli­jke belastinge­n. Dat hebben ze eind 2015 aangepast, maar dan met een foute formule. Ze hadden moeten delen, maar ze hebben vermenigvu­ldigd. Die fout is nu eindelijk rechtgezet.”

Afkoop pensioenen

Zeker voor de afkoop van uw studiejare­n moet die pensioenva­l in orde zijn. “Anders riskeer je nu te betalen en straks minder pensioen te ontvangen”, zegt Coemans. Het ziet er naar uit dat de afkoop van pensioenen wordt uitgesteld, aangezien de Franstalig­e gemeenscha­pscommissi­e (COCOF) een belangenco­nflict heeft ingeroepen. “Dat geeft de minister vier maanden tijd om met een hele in plaats van met een halve oplossing te komen”, zegt Manu Keirse van de Gezinsbond.

Bacquelain­e heeft beloofd dat u volgend jaar op mypension.be zult kunnen uitrekenen wat die afkoop van studiejare­n in uw geval oplevert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium