Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Prinses verkiest liefde boven kroon

Discussie laait op over oubollige wetten keizerlijk huis

- CHRIS SNICK

Japan is binnenkort een prinses armer. De 25jarige prinses Mako moet afstand doen van haar titel omwille van de liefde: ze wil trouwen met een burger. Het nieuws doet de discussie over het keizerlijk­e huis en de “oubollige wetten” die eraan verbonden zijn opnieuw oplaaien. Prinsen mogen er namelijk wél trouwen met burgers, zonder afstand van hun titel te moeten doen.

Prinses Mako is de oudste kleindocht­er van keizer Akihito (83) en is verloofd met de advocaat Kei Komuro (25). Ze leerden elkaar kennen op de universite­it en volgens de Japanse media sloeg de vonk in 2012 over “tijdens een romantisch etentje”. De prinses zelf legde nog geen verklaring af en ook haar toekomstig­e wilde voor de camera’s niet veel meer kwijt dan dat hij “iets zal zeggen wanneer de tijd rijp is”.

Wanneer ze precies zullen huwen, is ook nog niet geweten. Maar wat dus wel vaststaat, is dat de prinses bij haar jawoord haar titel zal moeten afstaan. Iets wat ook haar tante, prinses Sayaka, in 2005 moest doen toen ze huwde met een burger.

Opvolging

In Japan luidt er kritiek op het feit dat Mako uit naam van de liefde geen prinses meer kan zij n. Vooral omdat de prinsen wel probleemlo­os mogen huwen met iemand zonder adellijke achtergron­d. Het beste voorbeeld daarvan is de huidige keizerin Michiko, die op 10 april 1959 als burgermeis­je trouwde met Akihito. Zij was het eerste burgermeis­je dat in de keizerlijk­e familie trouwde.

Dat oubollige verschil tussen mannen en vrouwen hoort volgens veel Japanners niet thuis in “een moderne monarchie”. In één ruk staat ook de troonopvol­ging ter discussie. Een recht dat in Japan ook alleen voor mannen is weggelegd. Nochtans was het nu het ideale moment om daar komaf mee te maken. Er komt namelijk een aanpassing aan de grondwet die het keizer Akihito mogelijk moet maken om af te treden. Maar een aanpassing om van prinsessen ook mogelijke troonopvol­gsters te maken, is dus blijk

baar een stap te ver.

 ??  ?? Prinses
Mako.
FOTO REUTERS
Prinses Mako. FOTO REUTERS
 ?? FOTO AP ?? Ook op tv is de nakende titelafsta­nd een veelbekeke­n item. Rechts: advocaat Kei Komuro, met wie prinses Mako gaat trouwen.
FOTO AP Ook op tv is de nakende titelafsta­nd een veelbekeke­n item. Rechts: advocaat Kei Komuro, met wie prinses Mako gaat trouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium