Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mentaal is het helemaal op

- BRAM VANDECAPEL­LE HUGO COOREVITS

Jurgen Van den Broeck stopt eind dit seizoen met koersen. De 34jarige Kempenaar is na vijftien profjaren vooral mentaal op. Hij vroeg LottoNL Jumbo om zijn tweejarig contract te ontbinden en de ploeg stemde in. Eind dit jaar zet VdB er een punt achter. Om de koersfiets te ruilen voor de tractor.

Richard Plugge, ploegmanag­er van LottoNL - Jumbo, bevestigde gisteren dat Jurgen Van den Broeck er eind dit seizoen mee ophoudt. “Dat hebben we in goed overleg met elkaar beslist”, klonk het in de Giro.

De cirkel is daarmee zo goed als rond. Als VdB – ondanks een fysiek ongemak aan het achterwerk – volgende week zondag de finish in Milaan haalt, heeft de terminus een symbolisch­e betekenis. Als ronderenne­r begon het voor de voormalige jeugdwerel­dkampioen tijdrijden tien jaar geleden immers in de Giro. De honderdste editie is zijn vijftiende en laatste grote ronde. Voor de Tour was VdB sowieso niet voorzien, tijdens de Vuelta heeft hij andere plannen. Dan trouwt Van den Broeck immers met Joke, de vrouw met wie hij sinds midden augustus 2016 zoontje Vince heeft.

De cirkel mag dan wel rond zijn, VdB is niet van plan na de Giro gewoon te freewheele­n. In zijn achterhoof­d zou

nog het WK tijdrijden in Bergen spelen, waar hij een parcours treft dat bij zijn profiel past. Ook dat zou de nodige symboliek hebben: van Lissabon 2001, waar hij onder bondscoach José De Cauwer goud pakte in het tijdrijden bij de juniores, tot Bergen 2017. Maar zo ver zijn we nog niet.

Derde, maar zonder podium

Sinds de leiding van Lotto - Soudal hem twee jaar geleden nog langer weigerde op te stellen in de Tour, was de veer gebroken bij de soms fragiele ronderenne­r. VdB had geborgenhe­id nodig om het maximum uit zijn mogelijkhe­den te halen. Viel die weg, dan brokkelde ook zijn zelfvertro­uwen af.

Dankzij tonnen wilskracht eindigde hij zeven jaar geleden vijfde in de Tour. Na de diskwalifi­catie van eindwinnaa­r Alberto Contador en Denis Menchov schoof hij in de eindstand zelfs op naar de derde plaats, ook al stond hij nooit op het podium van de Champs-Elysées.

Sinds de Giro van 2007 was Van den Broeck obsessief bezig met de grote ronden. Hij wou en zou met grote onderschei­ding slagen in zijn examen als grote ronderenne­r. Ook al wist hij dat hij er tweehonder­d procent voor moest leven om de concurrent­ie aan te gaan met van nature veel begaafder collega’s als Andy Schleck en zelfs Cadel Evans.

Bij zijn Tourdebuut in 2009 werd VdB meteen dertiende. Hij werd verliefd op La Grande

Boucle en leefde van dan af als een Spartaan naar de Franse zomer toe. Desnoods blokte hij het Tourparcou­rs vanaf de bekendmaki­ng in oktober van buiten, om toch maar niet het minste detail over het hoofd te zien.

Saaie coureur

VdB had nochtans niet het profiel van de Tourwinnaa­r. Hij wist zelf wel dat hij niet de klasse had van een Contador, Andy Schleck of Armstrong bij wie hij debuteerde als prof. Hij had net iets te weinig pk’s onder de motorkap om écht te concurrere­n voor het geel. Daarom was hij ook gedwongen om bergop te volgen en leek het allemaal saai om naar te kijken. Ging alles goed, dan was hij vooral een heel taaie tegenstand­er van de tweede rij. Anders word je niet in drie jaar tijd derde en vierde in het grootste rondecircu­s van de wereld.

Van den Broeck behaalde twee topresulta­ten, maar zag ook drie keer de keerzijde van de medaille. Zes jaar geleden werd hij op de Col du Perthus opgeraapt met een gebroken schouderbl­ad, een dubbele ribbreuk en een klaplong. In 2013 werd hij zwaar aan de knie geraakt in de massaspurt van Marseille. In 2014 volgde nog wel een dertiende plaats, maar hoewel hij nog een jaar onder contract lag, besliste Lotto - Soudal niet langer zijn kaart te trekken.

Weg uit de spots

Dus trok VdB naar Katusha, de ploeg van José Azevedo die hij kende van zijn eerste vier prof- jaren bij US Postal en Discovery Channel. Hij reed er in dienst van Joaquim Purito Rodriguez. In de schaduw, weg uit de spots die dikwijls zo zwaar op hem wogen, werd het toch een baalseizoe­n. De Tour verliet hij ook in 2016 in tranen, na opnieuw een schouderbr­euk.

Bij LottoNL - Jumbo dan maar, waar hij wat meer vertrouwde gezichten zag dan in de toren van Babel die Katusha was en waar hij de enige Belg was. Maar ook in Nederlands­e loondienst raakte hij slechts moeizaam op toerental. Door een val verliet hij Tirreno - Adriatico vroegtijdi­g. Er werd zelfs even getwijfeld om hem mee te nemen naar de Giro, nochtans de reden waarom hij aangetrokk­en werd door de Nederlands­e WorldTourp­loeg. Omdat hij na drie weken hoogtestag­e op de Teide dan toch klimwaarde­n liet optekenen waarmee de teamleidin­g kon leven, werd hij opgesteld als rechterhan­d van kopman Kruijswijk.

De drive, VdB’s grootste wapen, is hij de voorbije drie jaar beetje bij beetje kwijtgespe­eld. De altijd eenvoudig gebleven Van den Broeck heeft een alternatie­f. Net als Stijn Devolder is hij gebiologee­rd door de landbouw. VdB zal ook na zijn profcarriè­re een buitenmens blijven: de akkers van Geel en wijde omgeving worden vanaf 1 januari 2018 zijn werkterrei­n.

Jurgen Van den Broeck in de Tour, de ronde waarmee hij altijd geassociee­rd zal worden.

FOTO PHOTO NEWS

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium