Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tielemans vertrekt, maar Dendoncker laten we niet gaan”

Anderlecht­bestuur toont zich na titel strijdvaar­dig voor toekomst

- JÜRGEN GERIL

Anderlecht­voorzitter Roger Vanden Stock en manager Herman Van Holsbeeck slaakten een zucht van opluchting. Dan toch die 34e titel. Maar de tijd om te feesten is kort, want straks dreigt paarswit sterkhoude­rs als Tielemans, Dendoncker, Kara en Teo te verliezen. “We behouden het geraamte van onze ploeg en de transfers zullen weten wat goed voetbal is.”

Meteen na de titelwedst­rijd sprong Herman Van Holsbeeck in de armen van zijn trainer René Weiler. De opluchting was groot. “Van mijn acht titels was dit de moeilijkst­e en de mooiste”, aldus Van Holsbeeck. “Mijn vrouw zal blij zijn dat hij eindelijk binnen is, want de laatste weken was ik niet de aangenaams­te thuis. Maar na de tonnen kritiek die Weiler kreeg, is dit een revanche.”

Dank u wel, René Weiler?

Vanden Stock: “Ik zeg dat deze titel de verdienste is van één man: Herman Van Holsbeeck. In juni zaten we zonder trainer, zonder ploeg en daarna verloren we nog toppers als Praet, Defour en Okaka. Herman slaagde erin om in zeer korte tijd een nieuwe topcoach te vinden en sterke spelers als Teo, Spajic, Chipciu, Spajic...Het moest een overgangsj­aar worden, maar we zijn kampioen.”

Van Holsbeeck: “In november waren de voorzitter en ikzelf nog de enigen die Weiler steunden. Ik stopte toen zelfs met kijken naar voetbalpro­gramma’s als Extra Time en Stadion, want niets was goed.”

Vanden Stock: “De voetbalken­ners in België, hé. Ikzelf heb nooit getwijfeld aan Weiler.”

Maar hij bracht geen champagnev­oetbal.

Vanden Stock: “Akkoord, maar zelfs tegen een Anderlecht onder constructi­e speelt elke tegenstand­er vooral om niet te verliezen. Dat is het moderne voetbal en dan is het soms moeilijk om je wil op te leggen.”

“Weiler heeft vooral teamspirit gecreëerd. In 45 jaar profvoetba­l heb ik namelijk nooit zo’n ambiance in de kleedkamer meegemaakt als nu. Na sommige moeilijke matchen hoorde ik de jongens toch applaudiss­eren voor elkaar. Dat is zeldzaam.”

Van Holsbeeck: “Weiler heeft de mentalitei­t veranderd. Voor hem was iedereen gelijk voor de wet of hij nu Tielemans of Appiah heette. Er zijn weinig coaches die die rechte lijn aanhouden. Het beste bewijs is dat Weiler Frank Boeckx lanceerde. Die begon hier als derde keeper, maar Weiler erkende zijn kwaliteite­n. Die jongen geeft blijk van een enorme emotionele intelligen­tie en voelde de groep goed aan. Als ik één iemand extra in de bloemetjes moet zetten, is Frank het wel. Daarom ben ik blij dat zijn foutje hier op Charleroi werd rechtgezet.”

Maar verwachten jullie nu beter voetbal volgend seizoen?

Van Holsbeeck: “Vorig jaar hebben we een ploeg moeten bouwen in heel korte tijd. De trainer kwam laat en omdat we zijn filosofie nog niet zo goed konden inschatten, hebben we een aantal goeie transfers gemist. Nu hebben we meer tijd om met de coach te bespreken waar hij precies naartoe wil. De mentalitei­t is aangepakt, nu de kwaliteit. Jullie zullen zien: de spelers die er de komende weken bijkomen, weten wat goed voetbal is.”

Vanden Stock: “Beter voetbal? We hebben de beste verdedigin­g, de beste aanval, de beste keeper. Wat kun je dan meer verwachten? In dit Belgische systeem met play-offs is elke titel tegenwoord­ig heel zwaarbevoc­hten. De tijd dat we op voorhand kampioen waren, is lang voorbij.”

Nieuwe spelers, akkoord. Maar jullie verliezen wellicht toppers als Tielemans, Dendoncker, Kara...

Vanden Stock: “Je kent de mening van de voorzitter, hé. Ik wil iedereen houden, maar mogelijk ontsnapt er wel eentje. Tielemans zal in principe niet blijven.”

Van Holsbeeck: “Tielemans tekende nog nergens, maar gaat vertrekken. Dendoncker: die gaan we wel houden. De halve Premier League zit op hem te wachten, maar als we volgend seizoen een goeie basis willen hebben in onze ploeg is het cruciaal om Leander hier te houden. Met het geld van de Champions League hebben we trouwens wat meer mogelijkhe­den om rond hem te bouwen. Dan kunnen we al eens een half miljoen meer uitgeven links of rechts.”

Akkoord, maar er zijn ook nog Kara, Teo, Najar, Acheampong...

Van Holsbeeck: “Met Kara en Acheampong zijn duidelijke afspraken. Als ze opnieuw naar Engeland kunnen, mogen ze gaan voor een bepaald prijs. Teo willen we houden, want hij blijft een goalgetter. En bij Najar zitten zowel wij als club als hij als speler in een zwakke onderhande­lingsposit­ie na zijn blessure in deze play-offs. Daarom lijkt het ons beter dat ook hij blijft.”

Vanden Stock: “En als er toch jongens vertrekken, zullen we heel gerichte transfers doen.” ( lacht)

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Voorzitter Roger Vanden Stock feliciteer­t Tielemans met de titel.
FOTO ISOSPORT Voorzitter Roger Vanden Stock feliciteer­t Tielemans met de titel.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Van Holsbeeck in extase.
FOTO PHOTO NEWS Van Holsbeeck in extase.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium