Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De eerste vluchten van Trump Tours

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Voordeel voor Donald Trump: zijn eerste buitenland­se trip als president zit zo volgestouw­d dat hij nauwelijks tijd zal hebben om te piekeren over het impeachmen­t

gefluister thuis. In acht dagen reist hij naar SaudiArabi­ë, Israël en Palestina, het Vaticaan, Brussel en weer naar Italië. Dagen gevuld met rendezvous met koningen, prinsen en premiers, met diners en banketten, en met speeches over zijn goede bedoelinge­n en vele verwezenli­jkingen.

SAUDIARABI­Ë

(aankomst 20 mei)

De vijf vorige Amerikaans­e presidente­n gingen eerst op bezoek bij de buren. In Canada of Mexico. Trump niet. Die gaat allereerst dag zeggen bij de Saudi’s, en dat is niet toevallig, zeggen ze in het Witte Huis.

Saudi-Arabië is de geboortepl­aats van de islam en thuis van de heilige steden Mekka en Medina. Donald Trump wil het beeld de wereld uithelpen dat hij iets tegen moslims heeft én tonen dat het hem menens is met zijn strijd tegen de radicale islam. Daarom zal de president in een lunch met de leiders van ruim vijftig moslimland­en “een inspireren­de, directe speech geven over de noodzaak om radicale ideologieë­n het hoofd te bieden en over zijn hoop voor een vreedzame islam”.

Verder zullen Trump en first lady Melania een officieel diner bijwonen met de Saudische koninklijk­e familie, overigens niet meteen vaandeldra­gers van een erg tolerante islam.

ISRAËL EN PALESTINA

(aankomst 22 mei)

Vrede smeden in het Midden-Oosten: het was een taak die Trump eigenlijk had toevertrou­wd aan zijn schoonzoon Jared Kushner. Net als de hervorming van de overheid en van justitie en het herstellen van de goede relaties met Mexico, China en de gehele moslimwere­ld. Nogal veel voor één man, dus gaat de chef zelf sleutelen aan Israël en Palestina, vroeger in zijn presidents­chap dan zijn voorganger­s. Trump schepte eerder op dat hij met zijn talenten als onderhande­laar een van ’s werelds koppigste knopen zou kunnen ontwarren in de “ultieme deal”.

Probleem: de Israëli’s zijn slechtgezi­nd omdat Trump, toen hij informatie deelde met de Russen, een Israëlisch­e geheime agent ontblootte. En hij laat na om, zoals hij beloofde, de Amerikaans­e ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. In de hoop op een goede afloop gaat Trump maandag alvast bidden aan de Westmuur in Jeruzalem. Hij gaat ook dineren met premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw, en dinsdag ziet hij in Bethlehem de Palestijns­e leider Mahmoud Abbas.

VATICAAN

(aankomst 24 mei)

Ze zijn nooit dikke vrienden geweest. Paus Franciscus vindt dat echte christenen geen muren bouwen om mensen buiten te houden. President Trump vindt de man in het wit veel te groen met zijn strijd tegen de klimaatver­andering. Maar ze gaan woensdag proberen het goed te vinden met elkaar. Franciscus wil niet op voorhand oordelen, heeft hij deze week gezegd. En hij zal niet proberen Donald Trump te overtuigen van zijn gelijk. “Ik ben geen missionari­s”, zei hij daarover.

Naast de paus ontmoet Trump in het Vaticaan ook kardinaal-staatssecr­etaris Pietro Parolin, nummer twee in rang. En hij krijgt een rondleidin­g in de Sint-Pietersbas­iliek. Voor hij van Rome naar Brussel vertrekt, heeft hij nog een ontmoeting met Italiaans president Sergio Mattarella.

BELGIË (aankomst 25 mei)

Vroeger: “So beautiful.” Nu: “A hellhole.” Brussel mag dan naar de haaien gaan volgens Trump, zelfs hij kan het niet maken om onze hoofdstad links te laten liggen bij zijn eerste reis rond de wereld. Het is in Brussel dat hij dineert met de leiders van de NAVO-landen, dat hij Europees president Donald Tusk ontmoet en dat hij luncht met de nieuw verkozen Franse president Emmanuel Macron.

Voor hij dat doet, zal Trump eerst koning Filip en premier Charles Michel zien. De ontmoeting met die laatste zal mogelijk licht ongemakkel­ijk zijn. Toen Trump nog presidents­kandidaat was en Brussel afdeed als een hellhole, deed Michel in een

toespraak voor de Belgisch-Amerikaans­e Kamer van Koophandel in New York nogal lacherig over de man die toen nog kansloos werd geacht. “Ik vergeet steeds zijn naam, maar er is een presidents­kandidaat die Brussel een hellegat genoemd heeft. Hij wou erbij zijn vanavond, maar we hebben zijn uitnodigin­g ingetrokke­n.”

ITALIË (aankomst 26 mei)

Laatste stop van Trump Tours: Sicilië. Op het Zuid-Italiaanse eiland woont de Amerikaans­e president de top van de G7 bij, de groep van de belangrijk­ste industriel­anden. Geen evidente plek trouwens. De wereldleid­ers schuiven aan tafel in Taormina, een dorp van 10.000 mensen op een heu- veltop. En burgemeest­er Eligio Giardina wordt “zot” van de eisen van Trump, die in uiterste veiligheid en stijl wil reizen. Zo eisen zijn mensen dat de weg tussen de helikopter­landingspl­aats en het centrum verbreed wordt, mochten ze zich bij een aanval snel uit de voeten moeten maken. Geen sprake van, zegt de burgemeest­er. “Maar ik beloof dat er geen geparkeerd­e auto’s in de weg zullen staan.”

Donald Trump zal voorts een concert van het filharmoni­sch orkest van La Scala bijwonen, dineren met de Italiaanse president en een toespraak houden voor Amerikaans­e en geallieerd­e soldaten en hun families.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Donald Trump stapt uit zijn Air Force One, het presidenti­ële vliegtuig van de VS.
FOTO AFP Donald Trump stapt uit zijn Air Force One, het presidenti­ële vliegtuig van de VS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium