Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onschuldig­e mensen vermoorden? Zo zijn wij niet”

Twee broers en vader van terrorist Salman Abedi opgepakt

- MARC KLIFMAN

Na de aanslag in Manchester heeft de politie al tien mensen opgepakt die worden gelinkt aan dader Salman Abedi (22). Onder wie ook zijn twee broers en vader, die kort voor de arrestatie nog een interview gaf waarin hij ontkende dat zijn zoon een terrorist was. “Ik sprak vijf dagen geleden nog met hem aan de telefoon. Alles was normaal. Hij zou zelfs op bedevaart gaan.”

Het onderzoek naar de aanslag na het concert van Ariana Grande draait op volle toeren. Drie dagen nadat zelfmoordt­errorist Salman Abedi zichzelf had opgeblazen, zitten al tien mensen in de cel. Gisterocht­end pakten speciale eenheden van de Britse politie nog twee mannen op in het zuiden van Manchester. Eerder werd al Salman Abedi’s oudere broer, Ismail (23), opgepakt in de buurt van de Britse stad.

Maar ook in zijn moederland Libië gingen veiligheid­sdiensten over tot arrestatie­s. Vader Ramadan Abedi werd in Tripoli opgepakt, kort nadat hij voor de camera’s de onschuld van zijn zoon had uitgeschre­euwd. “Hij is onschuldig. Wij geloven niet in het vermoorden van onschuldig­e mensen. Zo zijn wij niet.”

Uit moskee gezet

De vader van vier kinderen vluchtte jaren geleden met zijn gezin van Libië naar Londen. Daar woonden ze enkele jaren, daarna verhuisden ze naar Manchester. Zoon Salman – een fervent supporter van Manchester United – maakte er zijn studies nooit af, maar werkte in een bakkerij. Toch kon zijn vader enkele lovende woorden over hem kwijt. “Salman studeerde aan het Nortenden College in Manchester”, zei hij woensdag. “Hij had geen problemen en haalde goede cijfers. Ik sprak vijf dagen geleden nog met hem aan de telefoon. Alles was normaal. Hij zou zelfs op bedevaart gaan.”

Waarom de vader kort na het interview werd opgepakt, is niet helemaal duidelijk. Maar feit is dat de antiterreu­rdiensten ervan overtuigd zijn dat de familie meer over Salman Abedi’s terreurpla­nnen wist. Zo werd Hashem Abedi (20), zijn jongere broer, ook in de boeien geslagen in Tripoli. Volgens bepaalde bronnen zou hij een aanslag voorbereid­en in de hoofdstad van Libië.

BBC Newsnight achterhaal­de gisteren dat Salman Abedi een kwartier voor hij zijn zelfgemaak­te bom liet ontploffen in de Manchester Arena, nog belde met zijn moeder en broer. Mogelijk belde hij haar om zich te verontschu­ldigen voor de leugen die hij haar had verteld om onlangs terug van Libië naar Manchester te reizen. Hij had hen – zoals de vader getuigde – wijsgemaak­t dat hij een pelgrimsto­cht naar Mekka wilde maken. De moeder was daar opgelucht om, want volgens familieled­en was ze al langer bezorgd om haar geradicali­seerde zoon.

Dat Salman Abedi voor de aanslag geen onbeschrev­en blad was, wordt steeds meer duidelijk. Zo blijkt nu ook dat hij verbannen werd uit de moskee in Manchester wegens extremisti­sche opvattinge­n. Kennissen zouden de politie nog gewaar- schuwd hebben dat Salman “het best oké vond om een zelfmoordt­errorist te zijn”.

Link met ‘man met het hoedje’

De Britse veiligheid­sdiensten werken intussen de klok rond om na te gaan met wie Salman Abedi de laatste maanden in contact stond. “Het is duidelijk dat dit een netwerk is”, zegt Ian Hopkins van de Britse politie. “We zijn bezig met zeer grondig onderzoek.”

Gerard Collomb, de Franse minister van Binnenland­se Zaken, liet de voorbije dagen weten dat de dader radicalise­erde in Syrië. “Plots is hij na een trip in Libië – en daarna zonder twijfel ook in Syrië – geradicali­seerd en besliste hij om deze aanslag uit te voeren.”

De onderzoeke­rs gaan ook na of Salman Abedi de voorbije jaren in contact stond met de Molenbeeks­e terrorist Mohamed Abrini, beter bekend als ‘ de man met het hoedje’. Die was voor zijn betrokkenh­eid bij de aanslagen in Parijs en Brussel nog naar Manchester en Birmingham gereisd.

In de wijk in Manchester waar de dader woonde, hebben ze echter nooit iets verdachts gemerkt. “Dit is walgelijk”, zegt een van zijn buurmannen. “Dit had nooit mogen gebeuren. Ik vind het erg fout dat wij dit niet opgemerkt hebben. Maar echt waar, ik wist er niets van.”

 ??  ?? In Manchester kwamen gisteren tal van mensen op straat om met een minuut stilte alle slachtoffe­rs te herdenken. Nadien begon een vrouw in de menigte het nummer
Don’t Look Back in Anger van Oasis te zingen, waarna velen invielen. Een indrukwekk­end...
In Manchester kwamen gisteren tal van mensen op straat om met een minuut stilte alle slachtoffe­rs te herdenken. Nadien begon een vrouw in de menigte het nummer Don’t Look Back in Anger van Oasis te zingen, waarna velen invielen. Een indrukwekk­end...
 ??  ?? Hashem Abedi (20): opgepakt in Tripoli. Zou aanslag plannen in Libische hoofdstad.
Hashem Abedi (20): opgepakt in Tripoli. Zou aanslag plannen in Libische hoofdstad.
 ??  ?? Ramadan
Abedi: vader van
dader Salman, opgepakt in Tripoli.
FOTO'S
REUTERS, BELGA,
AP, ISOPIX, RR
Ramadan Abedi: vader van dader Salman, opgepakt in Tripoli. FOTO'S REUTERS, BELGA, AP, ISOPIX, RR
 ??  ?? Ismael Habedi (23): opgepakt in de buurt
van Manchester.
Ismael Habedi (23): opgepakt in de buurt van Manchester.
 ??  ?? Salman Abedi (22): dader van de aanslag in Manchester.
Salman Abedi (22): dader van de aanslag in Manchester.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium