Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Historisch: vol jaar zonder stakingen

- DRIES DE SMET

Nee, het is niet áltijd kommer en kwel bij het spoor. Het voorbije jaar is niet één keer het werk neergelegd. En dat is best uniek.

Een jaar zonder stakingen bij de spoorwegen? Spoorveter­aan Michel Bovy moet al heel diep in zijn geheugen graven om zich dat nog te herinneren. “Dat moet een halve eeuw geleden zijn. Een jeugdherin­nering, zeg maar. Een jaar zonder stakingen vinden we niet meer terug in onze archieven. Dat is dus de prehistori­e.”

Bovy kan het weten. De afscheidne­mende topman van HR Rail, de personeels­dochter van NMBS en Infrabel, was in een vorig leven de gewezen topman van de christelij­ke spoorvakbo­nd.

Precies een jaar geleden werd de spoorreizi­ger geteisterd door een hevige wilde staking. Van 25 mei tot 3 juni waren er werkonderb­rekingen die zich vooral in Wallonië lieten voelen. Maar sindsdien kreeg de reiziger geen enkele staking meer te verwerken. Een blik op de stakingska­lender leert hoe uniek een stakingsvr­ij jaar bij de spoorwegen is. Tussen 2010 en 2016 waren er gemiddeld 18,5 stakingsda­gen per jaar. In die periode waren er nooit zes opeenvolge­nde maanden dat er niet gestaakt werd.

Andere wind

Wat verklaart de uitzonderl­ijke rust bij de spoorwegen? “Wij stellen ons altijd constructi­ef op”, zegt Ludo Sempels van de socialisti­sche vakbond. “Maar nu waait er echt wel een andere wind. Er wordt geluisterd, en daardoor kunnen we tot consensus komen.”

Bovy noemt de rust de vrucht van vele maanden overleg. “Er is gewerkt met geduld, respect en begrip voor de moeilijke omstandigh­eden waarin het treinperso­neel dikwijls moet werken.”

Bovendien liet toenmalig NMBS- baas Jo Cornu de wilde stakingen ook niet blauw-blauw. De stakers kregen een (kleine) boete en vooral een blaam in het personeels­dossier.

Doordat Cornu al in april vorig jaar aankondigd­e dat hij zou vertrekken, werden ook relatief weinig grote beslissing­en genomen. Er werd bovendien afgesproke­n om tot 2019 geen algemene maatregele­n te nemen over de arbeidstij­d. En minister van Mobiliteit François Bellot (MR) kondigde aan dat er geen stations- of loketsluit­ingen meer komen tot 2020.

Of het rustig blijft, is nog maar de vraag: de regering zet door met een minimumdie­nstverleni­ng, dik tegen de zin van de vakbonden. “We wachten nu het advies van de Raad van State af”, zegt vakbondsma­n Luc Piens (ACV). “De wijze waarop men ons dingen opdringt, blijft problemen scheppen. Het is de regering niet menens met het sociaal overleg.”

Noch ACV noch ABVV plant concrete acties. De kleinere spoorbonde­n herwonnen vorige week hun stakingsre­cht door een arrest van het Grondwette­lijk Hof. Maar ook zij verzekeren dat er geen acties op til zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium