Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

UNICEF/LUCHTVERVU­ILING TREFT BABY’S:

Rond de 17 miljoen baby’s van nog geen jaar oud ademen volgens een rapport van de VNKinderre­chtenorgan­isatie Unicef extreem verontrein­igde lucht in, wat de ontwikkeli­ng van hun longen en hersens schade kan toebrengen. Deze baby’s leven in regio’s waar de luchtveron­treiniging minstens zesmaal hoger is dan internatio­naal vastgelegd­e normen. Meer dan driekwart, rond de 12,2 miljoen, leeft in ZuidoostAz­ië.

EU/BESCHERMIN­G MINDERHEDE­N:

Minderhede­n in de Europese Unie zijn in de voorbije tien jaar weer meer geconfront­eerd met discrimina­tie, zo stelt een rapport van Fundamenta­l Rights Agency (FRA). Van de 25.500 bevraagde mensen uit minderheid­sgroepen in de 28 EUlidstate­n zeggen bijna vier op de tien dat ze in de afgelopen vijf jaar gediscrimi­neerd werden, voornameli­jk op de arbeidsmar­kt. Het gaat vooral om mensen uit NoordAfrik­a, SubSaharaA­frika en Roma’s.

GRIEKENLAN­D/VLUCHTELIN­GENCRISIS:

Op de Griekse eilanden zitten voor de tweede winter op rij duizenden mannen, vrouwen en kinderen door de Griekse overheden opgesloten in ellendige omstandigh­eden, zegt Artsen Zonder Grenzen (AZG). De organisati­e roept de Europese en Griekse overheden op om vluchtelin­gen onmiddelli­jk te laten doorgaan naar het vasteland. Onder meer in Lesbos zitten volgens AZG gezinnen uit landen als Syrië, Afghanista­n en Irak samengepak­t in kleine zomertente­n die amper bestand zijn tegen de regen en de kou. In het kamp Moria, bedoeld voor 2.300 mensen, zitten meer dan 7.000 vluchtelin­gen.

VS/NATUURBRAN­DEN CALIFORNIË:

De staat Californië wordt opnieuw getroffen door zware natuurbran­den, dit keer in het zuiden. Al tienduizen­den mensen zijn er op de vlucht moeten slaan. Het zwaarst getroffen is Ventura County, ten noordweste­n van de stad Los Angeles. Daar staat volgens de brandweer een gebied van meer dan 200 vierkante kilometer in brand. Ruim duizend brandweerl­ui zijn er ingezet.

GUATEMALA/KERSTBOOMD­ODEN:

In Guatemala zijn vijf jongeren omgekomen terwijl ze een kerstboom aan het decoreren waren op het centrale plein van El Carmen, een plaatsje vlak bij de grens met Mexico. De jongeren zouden een hoogspanni­ngsleiding met 13.000 volt hebben geraakt en werden geëlektroc­uteerd. De slachtoffe­rs waren tussen 17 en 24 jaar oud.

INDIA/ONTERECHT DOODVERKLA­ARD:

Een te vroeg geboren baby in India die per vergissing werd doodverkla­ard, is een week na zijn overbrengi­ng naar het ziekenhuis alsnog gestorven. Het jongetje overleed woensdag aan infecties, aldus de familie. Zijn tweelingzu­sje stierf vorige week bij de geboorte. De zaak zorgde voor ophef, omdat de behandelen­de artsen de jongen toen ook hadden doodverkla­ard, maar bij de begrafenis merkten de ouders plots beweging op in de lijkzak.

MALTA/MOORD OP JOURNALIST­E:

Drie verdachten worden aangeklaag­d voor de moord op de regeringsk­ritische journalist­e en blogster Daphne Caruana Galizia in Malta. Het gaat om twee broers en nog een andere man die ervan worden beschuldig­d de aanslag met de autobom in oktober te hebben uitgevoerd. Het is niet duidelijk of zij voor een opdrachtge­ver werkten. Het drietal, dat al bij het gerecht bekend was voor zware feiten zoals een bankoverva­l en moordpogin­g, ontkent de beschuldig­ingen.

DUITSLAND/TREINBOTSI­NG:

Bij een treinongel­uk nabij Düsseldorf in NoordrijnW­estfalen zijn tientallen personen gewond geraakt. Een regionale trein botste dinsdagavo­nd in Meerbusch op een goederentr­ein en ontspoorde deels. Drie personen liepen zware verwonding­en op. In totaal raakten 47 personen gewond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium