Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Onderschat Oosterweel niet’

Automobili­sten onderschat­ten duurtijd en verkeershi­nder van werkzaamhe­den VAB waarschuwt overheid: “Verbeter fietsinfra­structuur en openbaar vervoer”

- SACHA VAN WIELE

2018 belooft de geschieden­is in te gaan als het jaar waarin de werken voor de Oosterweel­verbinding in Antwerpen van start zullen gaan. Maar automobili­sten die geregeld over de Ring rijden, beseffen onvoldoend­e de omvang van de hinder bij die werken, die in september op Linkeroeve­r beginnen. Dat blijkt uit een bevraging van meer dan 2.400 autobestuu­rders door mobiliteit­sorganisat­ie VAB. Zo denkt 25% van de respondent­en dat de verkeershi­nder onbestaand­e of gering zal zijn. Minder dan de helft overweegt een alternatie­f vervoersmi­ddel te nemen, en dan nog enkel als die alternatie­ven ‘kwaliteits­vol’ zijn. VAB vraagt dringend actie.

Een groot deel van de automobili­sten is zich onvoldoend­e bewust van de impact van de werkzaamhe­den voor de Oosterweel­verbinding, de doortrekki­ng van de Antwerpse Ring die dit jaar écht van start gaat. Chauffeurs onderschat­ten schromelij­k de duur van de werken en de verkeershi­nder, zo blijkt uit een grootschal­ige bevraging van VAB. “Meer fietsinfra­structuur en betere parkandrid­es zijn een must.”

Mobiliteit­sclub VAB hield voor zijn ‘Oosterweel­barometer’ een online peiling bij 2.410 automobili­sten die dagelijks of minimaal wekelijks over de Antwerpse Ring rijden. Een van de meest opmerkelij­ke resultaten is dat drie op de tien denken dat de werkzaamhe­den na maximaal drie jaar achter de rug zijn. Een zware onderschat­ting. De werkelijke duur van de werken wordt geschat op minstens vijf jaar, en zelfs zeven jaar voor wie via de Antwerpse Ring van of naar het Waasland rijdt.

“De eerste verkeershi­nder valt te verwachten vanaf september 2018”, zegt VAB-woordvoerd­er Maarten Matienko. “Op dat moment worden op Linkeroeve­r de versmalde rijstroken afgebakend op de E17 voor de Kennedytun­nel.”

Meer en betere parkandrid­es

Een kwart van de chauffeurs onderschat de verkeershi­nder die eraan komt, al beseft 35% wel dat de hinder zeer ernstig zal zijn als er onvoldoend­e minderhind­ermaatrege­len komen. Als er kwaliteits­volle alternatie­ven zijn tijdens de werken, zijn drie op de tien automobili­sten bereid om zich op een andere manier te verplaatse­n. 44% van hen ziet dan vooral een alternatie­f in het combineren van verschille­nde vervoersmi­ddelen, zoals wagen of fiets met tram of bus.

“Om dat te realiseren, zijn er voldoende park-and-rides nodig met frequente verbinding­en met de stad Antwerpen”, zegt Matienko. “Deze parkings moeten wel ver genoeg van de stad liggen. Anders rijden automobili­sten zich vast in het verkeer tijdens hun rit ernaartoe. De huidige ligging van de Antwerpse park-and-rides voldoet niet altijd aan dat criterium.”

“Dé aandachtsp­unten zijn de capaciteit, de frequentie en de kwaliteit van het openbaar vervoer. Als dat niet goed zit, dan zal een automobili­st de overstap niet maken. Hier moet volop op worden ingezet, veel meer dan bij de knip aan de Leien. De Oosterweel­verbinding is iets dat we nog nooit hebben meegemaakt en zeer ingrijpend zal zijn.”

Net geen 40% zegt met de wagen te blijven rijden. Opmerkelij­k is dat slechts 24% van de automobili­sten een alternatie­f ziet in de (elektrisch­e) fiets. “Met de knip op de Leien zijn al veel mensen overgescha­keld op een ander vervoersmi­ddel”, zegt de VAB-woordvoerd­er. “Dat waren de

quick wins. Toch zullen we nog veel meer mensen uit de wagen moeten krijgen. Met spitsmijde­n gaat het echt niet lukken, omdat je in en rond Antwerpen eigenlijk continu overbelast­e straten hebt. Echte spitsuren bestaan niet meer.”

“Van alle verplaatsi­ngen bedraagt het wagengebru­ik nu 75% en dat moet zakken naar 50%. We

botsen op de grenzen van wat mensen aanvaardba­ar vinden. Door de groei van het aantal fietsers is het zeer druk op de Antwerpse fietspaden en daalt het comfort. Dat kan dan weer een rem zetten op het inruilen van de auto voor de fiets. Daarom is er meer fietsinfra­structuur nodig”, zegt Matienko.

Betalen in Kennedytun­nel

Uit de bevraging blijkt volgens VAB ook dat de automobili­sten een fout beeld hebben van het effect dat de Oosterweel­verbinding na haar realisatie op het verkeer zal hebben. De helft denkt dat de files in en rond Antwerpen dan zullen krimpen.

“Door het lokale en het doorgaande verkeer op de Ring te scheiden, wil de overheid het sluipverke­er zo veel mogelijk van het Antwerpse centrum naar de Ring sturen”, zegt Matienko. “De capaciteit­suitbreidi­ng van de Ring zal daardoor worden ingevuld door chauffeurs die nu op lokale wegen rijden. Concreet komt het er bijvoorbee­ld op neer dat wie nu van het Waasland richting Antwerpen rijdt, niet langer de Waaslandtu­nnel zal kunnen gebruiken. Er wordt ook vooropgest­eld om de Kennedytun­nel betalend te maken voor vrachtwage­ns en de prijs hoger te zetten dan de andere twee tunnels, zodat het vrachtverk­eer gespreid wordt over álle tunnels. Het succes van de Oosterweel­verbinding hangt dus voor een groot deel af van de omkaderend­e maatregele­n.”

De gebruiker wil niet betalen

Uit de VAB-bevraging blijkt tot slot ook dat het principe ‘de gebruiker betaalt’ nog geen draagvlak heeft bij de automobili­st. Wie de Antwerpse Ring geregeld gebruikt, wil de Oosterweel­verbinding wel, maar zonder daar zelf een financiële bijdrage voor te leveren.

MAARTEN MATIENKO Woordvoerd­er VAB “Als de kwaliteit van het openbaar vervoer niet goed zit, dan zal een automobili­st de overstap niet maken.” “Het mijden van de spitsuren gaat echt niet lukken, omdat je in en rond Antwerpen continu overbelast­e straten hebt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium