Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met koffie en wifi in kantoorbus naar het werk

Dit jaar negen nieuwe buslijnen voor pendelende werknemers naar Antwerpen en Brussel

- KATRIJN SERNEELS

De kantoorbus, een initiatief waarbij pendelende werknemers onderweg al met hun laptop aan de slag kunnen, neemt dit jaar uitbreidin­g. Er komen negen nieuwe kantoorbus­lijnen naar Brussel, Antwerpen en tussen beide steden.

“Na het succesvoll­e proefproje­ct met de kantoorbus­sen van Colruyt tussen Gentbrugge en Halle en van EY tussen Heverlee en Luik, komen er nieuwe lijnen bij vanaf september 2018”, zegt Nicole Van Doninck (53), manager van het expertisec­entrum Smart Mobility van de Antwerp Management School.

De nieuwe kantoorbus­sen zullen specifieke voorzienin­gen bevatten. “Dan denken we aan een wifi die even snel is als op kantoor, verse koffie, een toilet en een plek om je jas op te hangen. Maar ook aan een tafelruimt­e waar genoeg plaats is voor een laptop en dossiers. En per stoel zijn er een stopcontac­t en usb-aansluitin­g”, zegt Elise Raman (29) van het Office On Wheelsproj­ect van de Beroepsver­eniging van Autobus- en Autocarond­ernemers (BAAV).

De nieuwe kantoorbus­sen zijn nog niet af. “Afhankelij­k van de busoperato­r en de noden van de werknemers op de route, kan elke bus wat anders gebouwd worden. Zo zijn er verschille­nde opstelling­en van de stoelen mogelijk, met één of twee zitplaatse­n langs elke kant van het gangpad. De stoelen zullen in principe met de rijrich- ting mee worden geplaatst voor het grootste werkcomfor­t. Alleen in een vergaderho­ek kunnen ze ook tegen de rijrichtin­g in staan.”

Baas betaalt voor zitje

Zowel bedrijven als individuel­e werknemers kunnen zitjes aanvragen. “Die zijn betalend, maar de werknemer zelf moet zijn portemonne­e niet bovenhalen bij het instappen. Het is een business-tobusiness­project waarbij de werkgever een bedrag betaalt aan de busoperato­r”, zegt Nicole Van Doninck. “Bedrijven kunnen als geheel instappen in het kantoorbus­project, maar ook een individuel­e werknemer van een ander bedrijf voor wie de kantoorbus interessan­t is, kan aan zijn baas vragen of hij hier gebruik van kan maken.”

Vier routes naar Antwerpen

In het Antwerpse, zeker in het havengebie­d, kampen verschille­nde bedrijven met personeels­verlies vanwege de fileproble­matiek. “We zijn ervan overtuigd dat er bedrijven zijn waar de baas er het belang van inziet om het zitje van de werknemer te betalen, kwestie van het fileleed te verzachten en de werkdag productiev­er te kunnen invullen. Bij tijd verliezen in de file is niemand gebaat”, zegt Van Doninck.

Welke bedrijven ingetekend hebben en de exacte routes met starten stopplaats­en van de kantoorbus­sen zijn nog niet bekend. Die worden in de loop van het jaar meegedeeld.

“In ons initiële plan zijn er twee lijnen tussen Antwerpen en Brussel, vier lijnen met als eindbestem­ming Antwerpen en drie met als eindbestem­ming Brussel”, zegt Elise Raman. “Momenteel zijn we aan het onderzoeke­n of die het best aan de behoeftes beantwoord­en, en indien nodig kunnen we dan nog het een en ander bijsturen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Met de kantoorbus van Office On Wheels zijn werknemers ook in de file
productief.
FOTO RR Met de kantoorbus van Office On Wheels zijn werknemers ook in de file productief.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium