Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parkeergeb­ouwen moeten hinder Oosterweel verlichten

Efficiënte­r gebruik van spoorwegen kan dertigduiz­end wagens van de baan halen

- SACHA VAN WIELE

De Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel (BAM) breidt park-and-rides uit met parkeergeb­ouwen om de verkeershi­nder tijdens de werkzaamhe­den voor Oosterweel te vermindere­n. Er komt onder meer een parkeertor­en op Linkeroeve­r en in Merksem en de parking bij de rotonde in Wommelgem wordt uitgebreid. De BAM legt ook tijdelijke park-and-rides en park-and-bikes aan. Bij een park-and-bike laat je de auto achter om met de fiets verder te rijden.

TIM VAN DER SCHOOT Woordvoerd­er BAM ‘‘Parkandrid­es verder van de stad hebben alleen zin als je daar ook efficiënt openbaar vervoer kunt aanbieden.’’

Volgens de mobiliteit­sclub VAB liggen de huidige en geplande parkandrid­es te dicht bij de toekomstig­e werfzone van de Oosterweel­verbinding. Mobiliteit­sexperts treden dit bij, maar zien vooral een oplossing in de trein.

VAB peilde via de Oosterweel­barometer bij 2.410 automobili­sten naar hun inschattin­g van de verkeershi­nder door de werken aan de Oosterweel­verbinding. Daaruit blijkt dat drie op de tien chauffeurs de wagen best wil inruilen voor een ander vervoersmi­ddel. Een efficiënt openbaar vervoer speelt in die beslissing een cruciale rol. Alleen zou een deel van de huidige park-and-rides te dicht bij de stad liggen en door de te verwachten verkeershi­nder onvoldoend­e vlot bereikbaar zijn. Volgens VAB moeten er dus meer park-and-rides verder van de stad komen.

In en rond Antwerpen zijn er veertien park-and-rides waar pendelaars hun wagen kunnen achterlate­n om over te stappen op bus of tram. De parkings op Linkeroeve­r, Keizershoe­k in Merksem en Luchtbal zijn voorbeelde­n van park-and-rides die te dicht bij de stad liggen. “Je moet een parkand-ride aanleggen in het gebied vóór de files”, zegt mobiliteit­sdeskundig­e Dirk Lauwers. “Melsele, waar de terminus van tram 3 ligt, is bijvoorbee­ld een goede locatie. De aanleg van een parking op de Havanasite in de wijk Luchtbal is goed voor de directe omgeving, maar zal geen oplossing zijn voor de pendelaars die van verder ko- men. Je hebt eigenlijk een tweede gordel van park-and-rides nodig buiten de stad.”

Parkeergeb­ouwen

De Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel (BAM) plant een uitbreidin­g van de bestaande park-and-rides met parkeergeb­ouwen. Het eerste gebouw zou rond 2020 in gebruik worden genomen in de buurt van de voetbalvel­den Turk Sport aan de Blancefloe­rlaan op Linkeroeve­r. Het parkeergeb­ouw heeft een capaciteit van 1.500 wagens en 150 fiet- sen. Er is plek voor deelfietse­n en -auto’s. Aan de Havanasite komt een parkeergeb­ouw met een capaciteit van ongeveer 1.800 wagens. Aan Keizershoe­k in Merksem komt een gebouw met 690 parkeerpla­atsen. In Wommelgem wordt de parking gelijkvloe­rs uitgebreid met 430 parkeerpla­atsen.

“We leggen ook tijdelijke parkand-rides of park-and-bikes aan”, zegt BAM-woordvoerd­er Tim Van der Schoot. “Bij een park-andbike laten mensen hun wagen achter om met de fiets verder te

rijden. Op de middenberm tussen de op- en afrit Linkeroeve­r aan de redactie van Gazet van Antwerpen komt een tijdelijke parking voor tweehonder­d wagens. Die zal in de lente klaar zijn. Ik begrijp de opmerking van VAB dat er parkand-rides moeten komen verder van de stad, maar dat heeft alleen zin als je daar ook efficiënt openbaar vervoer kunt aanbieden.”

Binnen het Vlaams Routeplan 2030 wordt nog wel gekeken naar extra park-and-rides. “Vooral in de Antwerpse zuidrand gaan we kijken naar mogelijkhe­den”, zegt Van der Schoot.

Onderbenut­te spoorwegen

Dirk Wiesé van de belangenor­ganisatie TreinTramB­us (TTB) ziet eerder een oplossing in de momenteel onderbenut­te spoorwegen. “Het is berekend dat dertigduiz­end wagens van de baan kunnen worden gehaald door het efficiënt gebruiken van de spoorwegin­frastructu­ur”, zegt Wiesé. “Met de trein kun je echt het verschil maken. De sporen en de stations zijn er al. NMBS moet inzetten op stoptreine­n. De frequentie is recent verhoogd naar twee treinen per uur op de lijn tussen Essen, Antwerpen-Centraal en Puurs. Dat is goed voor de daluren, maar nog ruim onvoldoend­e tijdens de spitsuren. Dan zou er om het kwartier een trein moeten zijn.”

Ook Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) ziet winst in het voorstadsn­et van de NMBS. “Zo is de capaciteit tijdens de spits nog niet volledig benut”, zegt Kennis. “De NMBS bekijkt ook of het aantal parkeerpla­atsen aan de stations kan worden uitgebreid.”

Volgens NMBS-woordvoerd­er Dimitri Temmerman is die capaciteit de afgelopen jaren al fors uitgebreid, met tijdens de ochtenden avondspits drie extra piekuurtre­inen tussen Antwerpen-Centraal en Noorderkem­pen. Deze treinen stoppen ook in station Luchtbal. Met de uitbreidin­g van het treinaanbo­d in december 2017 lag de focus op de voorstedel­ijke netten. Dat zorgde ook voor een betere aansluitin­g op bus en tram.

 ??  ?? FOTO STAD ANTWERPEN
FOTO STAD ANTWERPEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium