Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vlaamse regering wil betonstop, maar doet tegenoverg­estelde”

Experts scherp voor nieuwe maatregele­n Ruimtelijk­e Ordening

- ARNOUT GYSSELS

De betonstop is een goed idee, maar de maatregele­n van de Vlaamse regering staan er haaks op, waarschuwt hoogleraar Bestuurkun­de Filip De Rynck. De nieuwe wetten vergemakke­lijken verdere verkavelin­g van de openbare ruimte, die sowieso al in een stroomvers­nelling zat door de aangekondi­gde stop.

Tegen 2040 is het gedaan met verkavelen, maar nu kan de Vlaming zijn baksteen in de maag nog vlotjes kwijt. En dat gaat steeds vlotter, waarschuwt hoogleraar Bestuurkun­de Filip De Rynck (UGent). Het probleem zit volgens hem in de maatregele­n van de Vlaamse regering. Die jaagt er in sneltempo wetgeving door die het makkelijke­r maakt om vrije ruimte te bebouwen.

Lokale besturen krijgen meer zeggenscha­p over de ruimtelijk­e ordening op hun grondgebie­d, ze kunnen oude verkavelin­gsvoorschr­iften in de vuilnisbak kieperen, bedrijven in landelijk gebied mogen toch uitbreiden… En dat terwijl Vlaanderen met haar betonstop net wil dat het gedaan is met nieuwbouw op de buiten.

Vooral de extra bevoegdhed­en voor de gemeenten baren De Rynck zorgen. Die hebben er alle baat bij om verkavelin­gen te vergunnen. Want dat betekent meer inwoners en via gemeentebe­lastingen dus ook meer geld. Tel daar de stormloop op vergunning­en bij die de aankondigi­ng van de betonstop heeft teweeggebr­acht en je zit met een gevaarlijk­e cocktail. “Deze regering zal in het verkiezing­sjaar 2018 niemand voor het hoofd stoten”, zegt De Rynck. “Het wordt een heel slecht jaar voor de open ruimte.”

Ook Vlaams bouwmeeste­r Leo Van Broeck ziet dezelfde pijnpunten. “Ik geef lezingen in heel Vlaanderen om de gemeenten daarop attent te maken. Het is niet verantwoor­d om nog open ruimte aan te snijden.”

Fusies

Over hoe de situatie dan wel moet worden aangepakt, lopen de meningen uiteen. De Rynck pleit voor fusies. Kobe Boussauw, docent Ruimtelijk­e Planning aan de VUB, ziet meer heil in fiscale maatregele­n.

De oplossinge­n zullen hoe dan ook van de politiek moeten komen. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) zegt dat de maatregele­n oplossinge­n bieden voor juridische hinderpale­n die de ruimtelijk­e ordening in de weg staan. Maar dat een herziening van de gemeentefi­nanciën nodig is voor een nieuw beleid, staat buiten kijf. “Dat wordt ongetwijfe­ld een discussiep­unt bij een nieuw Vlaams regeerakko­ord”, zegt Schauvlieg­e. “Maar algemeen hebben we een groter vertrouwen in de lokale besturen dan professor De Rynck. Zij willen heus hun gemeente niet volstouwen met ‘koterijen’.”

 ??  ?? Hoogleraar Bestuurkun­de Filip De Rynck (UGent).
FOTO PHOTO AGENCY
Hoogleraar Bestuurkun­de Filip De Rynck (UGent). FOTO PHOTO AGENCY
 ??  ?? Vlaams Bouwmeeste­r Leo Van Broeck.
FOTO GUY PUTTEMANS
Vlaams Bouwmeeste­r Leo Van Broeck. FOTO GUY PUTTEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium