Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wonen boven winkels fiscaal aantrekkel­ijker

Bewoonbaar maken van lege ruimtes wordt fiscaal beloond

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Leegstaand­e winkelpand­en of leegstaand­e woningen boven winkelpand­en: het is een probleem waar heel wat steden mee te kampen hebben. Zo staan er in Antwerpen alleen al 1.400 panden leeg. De Vlaamse regering wil nu het bewoonbaar maken van deze ruimtes fiscaal belonen.

Wie een leegstaand­e winkel wil ombouwen tot een woning kreeg daarvoor tot nog toe een vrijstelli­ng van drie jaar onroerende voorheffin­g. Maar de randvoorwa­arden waaraan je moest voldoen om die vrijstelli­ng te verkrijgen waren zo streng dat de maatregel amper benut werd. Jaarlijks werden slechts dertig à veertig aanvragen ingediend.

Daar wil de Vlaamse regering nu komaf mee maken. Voortaan kan er een volledige vrijstelli­ng voor vijf jaar worden bekomen wanneer iemand een woning boven een winkel wil creëren in een kernwinkel­gebied. Hetzelfde geldt voor het ombouwen van een winkel tot een woning in een winkelarm gebied. “Deze maatregel draagt bij aan een beter imago van een stad en zal wonen boven winkels stimuleren”, zegt minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld). “Want als enkele panden leegstaan, kan dit al snel voor een sneeuwbale­ffect zorgen. De verwaarloo­sde indruk leidt er soms toe dat de rest van de buurt mee verloedert.”

De maatregel moet nog goedgekeur­d worden door het Vlaams Parlement en zal vanaf 2019 officieel in voege treden. “Maar wie wil verbouwen, kan nu al een aanvraag voor deze vrijstelli­ng indienen”, klinkt het.

Woonkwalit­eit

De stad Antwerpen is alvast opgezet met de tegemoetko­ming. “Leegstand tegengaan is iets waar wij als bestuur hard op inzetten”, zegt schepen van Middenstan­d Koen Kennis (N-VA). “Zo verhoogden we deze legislatuu­r reeds de leegstandt­aks en zetten we in op het clusteren van winkels, bijvoorbee­ld op de Bredabaan in Merksem. Voor de panden die tussen die clusters liggen, vormt wonen dan een voor de hand liggende optie.”

Toch is het niet zo dat elk winkelpand zo maar kan omgebouwd worden tot een woning. “Er moet altijd rekening gehouden worden met bepaalde normen die zijn opgenomen in de bouwcode, onder meer wat betreft de lichtinval, de grootte van de kamers, de aanwezighe­id van zaken als een sceptische put of een fietsensta­lling. Want ook de kwaliteit van wonen is iets waar we als stad erg op inzetten.”

Dat de maatregel daarnaast ook het wonen boven winkels stimuleert in winkelkern­gebieden, is eveneens een goede zaak, zo zegt Kennis nog. “Want naast sociale controle na de winkeluren, wordt op deze manier de beschikbar­e woonruimte in de stad beter benut.”

Naar voorbijgan­gers staren

Nieuwe Antwerpena­ar Sebastiaan Naessens (26) is alvast fan van wonen in een winkelkern­gebied. Sinds drie maanden woont hij boven een schoenwink­el in het levendige Hopland, tussen de

Meir en het Theaterple­in. “Voor- dien woonde ik in Zoersel, waar maar weinig te beleven viel. Nu vind ik het zalig om pal in het cen- trum te wonen. Overdag is het hier gezellig druk en geniet ik er- van om gewoon door het raam te kijken naar al dat volk dat pas- seert. ’s Avonds, wanneer de win- kels sluiten, is het dan weer erg rustig. Bovendien is dit de perfec- te uitvalsbas­is. Ik kan alles te voet doen. En op het huren van een parkeerple­k krijg ik zelfs korting met dank aan de knip van de Lei- en”, lacht hij. “Ik ben hier komen wonen met het idee dat dit maar voor enkele jaren zou zijn. Nu hoop ik om uiteindeli­jk in deze buurt zelf iets te kunnen kopen. Want voorlopig huur ik mijn ap- partement.”

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Sebastiaan Naessens (26) woont boven een schoenwink­el in Hopland. “Overdag is het gezellig druk en ’s avonds erg rustig.”
FOTO PATRICK DE ROO Sebastiaan Naessens (26) woont boven een schoenwink­el in Hopland. “Overdag is het gezellig druk en ’s avonds erg rustig.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium