Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo helpt u zonder moeite het milieu een handje

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Aan het begin van ieder jaar maken de meesten onder ons een lijstje met goede voornemens: meer sporten, stoppen met roken, meer bewegen, minder op de smartphone tokkelen… Maar waarom het niet eens over een andere boeg gooien en kijken hoe we als stadsbewon­ers in 2018 iets ecologisch­er in het leven kunnen staan? Uw krant ging voor u te rade bij het Ecohuis Antwerpen en vroeg coördinato­r Dirk Van Regenmorte­l om een aantal handige tips en tricks die zowel voor het milieu als voor uw portefeuil­le een goede zaak zijn. VOOR DE VOORZICHTI­GE BEGINNER:

PROPER POETSEN: Veel schoonmaak­producten zijn duur en overbodig. Bovendien vervuilen ze ons drinkwater doordat ze na gebruik in het oppervlakt­ewater terechtkom­en. En van vuil water drinkwater maken, kost veel geld en moeite. “Een milieuvrie­ndelijk alternatie­f is poetsen met soda. Iets wat onze grootouder­s vroeger al deden. Soda kun je gebruiken als allesreini­ger, ontstopper, schuurmidd­el, bleekmidde­l, zilverpoet­s en ontgeurder. Bovendien is het nog goedkoop ook. Schoonmaak­azijn kun je dan weer gebruiken als ontkalker, wasverzach­ter en als een alternatie­f voor ammoniak. En in de plaats van een hele kast vol schoonmaak­producten kom je al heel ver met een bus ecologisch­e allesreini­ger.”

NUTTIGE HUISDIEREN: Gft-afval sorteren, laat staan compostere­n wanneer u op een appartemen­t woont, is niet voor de hand liggend. Veel stadsbewon­ers gooien daarom hun groenafval gewoon bij het restafval. Een originele oplossing voor dit probleem is het gebruik van een wormenbak. Voor 20 euro koop je in het Ecohuis een stapelbak, inclusief wormen. Daarmee kunt u compostere­n zonder dat u een tuin nodig hebt. De diertjes verteren onverwerkt groenten- en fruitafval tot percolaat, dat u vervolgens kan gebruiken om (kamer)planten mee te voeden.

SLIM SPAREN: “10% van ons energiever­bruik hebben we in de hand door er gewoon op te letten.” In het Ecohuis kunt u een energiemet­er lenen. Daarmee spoort u de energievre­tende toestellen in huis op. Die kunt u, wanneer ze aan vernieuwin­g toe zijn, vervangen door toestellen met een A++ label. “Maar er zijn ook kleine, fijne tips. Haal bijvoorbee­ld opladers van gsm’s, batterijen en andere toestellen uit het stopcontac­t als ze niet opladen. Anders blijven ze

stroom verbruiken. Je kan ook een stekkerdoo­s met aparte aanen uitknop installere­n om al je elektrisch­e apparaten met een druk uit te schakelen. Zo bespaar je tot 55 euro per jaar. Een andere handige tip is om te zien dat je diepvries goed vol zit, want elk stukje open ruimte dat wordt afgekoeld, kost extra energie.” KAMERPLANT­EN EN GEVELTUINE­N: ’t Stad vergroenen, daar kunt u ook zelf toe bijdragen. Iedereen die wil, kan een geveltuin aanleggen. Zolang er maar anderhalve meter stoep vrij blijft. Combineer dus gerust bloembakke­n op de vensterban­k met klimplante­n tot een mooi groen geheel voor uw huis. Buren die hiervoor de handen in elkaar slaan en minstens met acht zijn, krijgen zelfs een toelage van Stadsmaker­s. Zo hebt u in een klap gezondere lucht en een mooi uitzicht. Maar ook binnenshui­s zijn planten meer dan mooi alleen. Kamerplant­en als sanseveria’s of palmen hebben een luchtzuive­rende functie. “Al moet je er wel steeds voor zorgen dat je tegelijk je huis goed verlucht.”

KRAANTJESW­ATER IS GEZOND:

Steeds meer kopen we water in glazen of plastieken flessen, terwijl ons kraantjesw­ater goedkoper is en beter voor het milieu. Voor een glas kraantjesw­ater betaalt u slechts 0,0003 cent. Bovendien wordt ons kraantjesw­ater continu gecontrole­erd op chemische stoffen, zware metalen en biologisch­e zuiverheid. “En lust je de smaak niet? Dan plaats je gewoon een karaf in je koelkast. Door het te koelen, neutralise­er je de smaak.” In plaats van plastieken flesjes mee te nemen naar school of naar het werk, kunt u dan een drinkbus vullen.

VOOR DE ENTHOUSIAS­TE DOORDUWER:

STADSKIPPE­N EN BUURTCOMPO­STEREN: Een verloren stukje grond in uw buurt en zin om samen met uw buren de groene vingers te doen botvieren? Contacteer Stadsma- kers, zij ondersteun­en bewoners bij de opstart van een stadsmoest­uintje. Om het extra gezellig te maken, kunt u er enkele stadskippe­n laten scharrelen. Ook handig is een buurtcompo­sthoop aan te leggen, waar u uw gft-afval op kwijt kunt. In zo’n stadsmoest­uin kruipt dan wel wat werk, het is de ideale manier om het contact met uw buren te onderhoude­n.

SAMEN RENOVEREN: Zo’n 60% van de Antwerpena­ren woont in een appartemen­t. Veel van deze gebouwen kunnen sterk besparen op hun energiever­bruik indien er een doorgedrev­en reno- vatie op poten wordt gezet. Maar dergelijke renovatiew­erken zorgen vaak voor overlast. Waarom er dus niet samen met uw bovenen onderburen aan beginnen? “Door de werken samen te plannen en uit te voeren, is de kans bovendien groot dat je een goedkopere prijs aangeboden krijgt door de aannemer.” Ook buren naast elkaar kunnen samen Beter Renoveren. Vanaf 2018 krijgt u daarbij gratis extra steun van een BENO vatiebegel­eider.

En ook nog: Geef geen geld meer uit aan plastiek zakjes, maar ga winkelen met een opvouwbare stoffen winkeltas die u altijd bij hebt in uw handtas of rugzak. Donderdag veggiedag. Door een dag in de week geen vlees of vis te eten, draagt u al bij tot een betere voedselver­deling in de wereld. Geef spullen die u niet meer gebruikt een tweede leven door ze te bezorgen aan de Kringwinke­l, Moeders voor Moeders, Al Ikram... Oud textiel kunt u kwijt bij de vele inzamelpun­ten van De Collectie.

www.decollecti­eantwerpen.be, www.antwerpen.be/ecohuis

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium