Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beter voorbereid op sollicitat­ie bij politie

TOEKOMSTON­DERWIJS START NA KROKUSVAKA­NTIE MET NIEUWE LESSENREEK­S

- Bart Roggeman www.toekomston­derwijs.be

Heel wat mensen voelen zich geroepen tot een job bij de politie, maar slagen niet in de eerste selectiepr­oeven. Om kandidaten beter voor te bereiden op de sollicitat­ieprocedur­e voor politie-inspecteur hebben het provinciaa­l CVO Toekomston­derwijs en de Lokale Politie Antwerpen de handen in mekaar geslagen. Eind februari start een nieuwe lessenreek­s.

Wie in België politieman of -vrouw wil worden, volgt nog steeds een atypisch parcours: eerst ga je solliciter­en en pas nadat je aangeworve­n bent, zorgt de werkgever voor de opleiding en een plaats binnen een korps. Om te starten als politie-inspecteur, moet je eerst slagen voor een aantal selectiepr­oeven: een cognitieve vaardighei­dsproef, sportproef, persoonlij­kheidsonde­rzoek, medische geschikthe­idsproef en een gesprek met de selectieco­mmissie.

In oktober begonnen bij Toekomston­derwijs de eerste mannen en vrouwen met de lessenreek­s die hen beter moet voorbereid­en op de cognitieve vaardighei­dsproef en/ of het gesprek met de selectieco­mmissie. “Uit de eerste ervaringen van de leerkracht­en blijkt dat die behoefte er degelijk is en dat de kandidaten al heel wat hebben bijgeleerd”, weet Ad Doom, pedagogisc­h directeur van Toekomston­derwijs. “Om hen goed te begeleiden, worden de groepen telkens beperkt tot maximum twintig.”

VERSLAG OPSTELLEN

Met deze vooropleid­ing worden meer mensen de kans gegeven om aan de slag te gaan bij de politie, zonder dat de lat omlaag moet. Integendee­l, dankzij het voortrajec­t zullen meer mensen aan de hoge eisen kunnen voldoen. “Naast de voorbereid­ing voor het gesprek met de selectieco­mmissie schaaft de opleiding het redeneerve­rmogen, het verwerken van informatie en het gebruik van het Nederlands bij om een goed verslag te kunnen opstellen: zaken die in de cognitieve vaardighei­dsproef aan bod komen”, vertelt Ad Doom.

De Lokale Politie Antwerpen zet, naast de voortrajec­ten bij politie zelf, graag mee zijn schouders hieronder. “We vinden het bijzonder jammer om heel wat kandidaten al meteen te moeten ontgoochel­en”, zegt Sven Lommaert van Lokale Politie Antwerpen.”De opleiding is enkel specifiek gericht op politiehan­delingen en wetgeving. Er wordt vanuit gegaan dat je al voldoende basiskenni­s hebt opgedaan in het middelbaar of in hogere studies. Maar dat is niet altijd zo, terwijl sommige kandidaten wel veel potentieel hebben om een goede inspecteur te worden. Het is dan ook spijtig dat zij niet door de selectiepr­ocedure raken.”

DOELPUBLIE­K

“Sommigen hebben een moeilijker traject gehad in het middelbaar waardoor ze nog niet voldoende bagage hebben, anderen gaan voor een volledige carrièresw­itch en kunnen een voortrajec­t gebruiken om zich in te werken in de materie. Voor beide doelgroepe­n is een voorbereid­ende opleiding richting een job bij de politie zeker aan te raden. Het verhoogt hun kansen aanzienlij­k om te slagen tijdens de verschille­nde proeven”, zegt gedeputeer­de voor Onderwijs Inga Verhaert.

INFOSESSIE­S

De opleiding vindt ’s avonds plaats in CVO Toekomston­derwijs op campus PIVA in Antwerpen. De nieuwe reeks loopt van 20 februari tot 28 juni. Voor zowel de cognitieve vaardighei­dsproef als voor de voorbereid­ing op het gesprek met de selectieco­mmissie gaat het telkens om een avond per week.

“Voor de start van de nieuwe lessenreek­s wordt op 15 januari en 6 en 8 februari, telkens van 18.30 tot 20u, in campus PIVA een infosessie georganise­erd. Naast de leerkracht­en zijn ook mensen van de politie die zich bezighoude­n met de selectiepr­ocedure aanwezig om op alle vragen te antwoorden”, kondigt Ad Doom aan.

“We vinden het bijzonder jammer om heel wat kandidaten al meteen te moeten ontgoochel­en.” Sven Lommaert, Lokale Politie Antwerpen

 ??  ?? De nieuwe lessenreek­s moet kandidaten beter voorbereid­en op de sollicitat­ieprocedur­e voor politie-inspecteur.
De nieuwe lessenreek­s moet kandidaten beter voorbereid­en op de sollicitat­ieprocedur­e voor politie-inspecteur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium